41 gebieden gevaarlijk voor Israëlische toeristen

Tuesday, August 25, 2015 |  NAI

Het Israëlische antiterrorismebureau heeft voor de hoge Joodse feestdagen, wanneer de komende maand honderdduizenden Israëli's naar het buitenland zullen reizen, reiswaarschuwingen gegeven. Deze gelden voor 41 regio’s. Daar kunnen Joden doelwit van terroristen worden.

Vertrek van Ben Gurion International Airport. Foto: Moshe Shai (Flash 90).

De Islamitische Staat, Hezbollah en Iran worden als bijzonder gevaarlijke aanstichters van het internationale terrorisme beschouwd. In het recente verleden was er een reeks islamitische terreuraanslagen in België, Canada, Australië, Frankrijk en Denemarken. Daarom gelden ook West- en Noord-Europa als risicogebieden voor Joden.

'Wij zijn niet het hoofddoel van de Islamitische Staat, maar desondanks zien wij een bedreiging voor Israëli's', valt vanuit het antiterrorismebureau te horen. 'Maar wij kunnen Israëli's niet verbieden om naar België of een ander land te reizen, alleen omdat de IS daar actief is.'

Nog steeds geldt er voor het schiereiland Sinaï een reiswaarschuwing. Die is nu al bijna tien jaar van kracht. Voor de IS waren daar andere terreurgroepen, die steeds weer aanslagen aankondigden. De grensovergang Taba registreert tot 3000 toeristen per maand, 40 procent daarvan zijn buitenlandse toeristen en 60 procent Israëli's, waarvan de meesten van Arabische afkomst zijn. Er zijn slechts weinig Joden die deze grens overschrijden, want voor hen bestaat een een groot risico op aanslagen: 'Doordat de IS heel dichtbij is, is de kans om ontvoerd te worden groot,' waarschuwde een woordvoerder van de overheid.

Israëli's reizen weer in toenemende mate naar Turkije. Maar ook voor Turkije heeft het antiterrorismebureau een reiswaarschuwing afgegeven: 'Niet absoluut noodzakelijke reizen moeten worden vermeden, daar de IS in sterkere mate in Turkije bezig is. De veiligheid in Turkije is instabiel.'

In aanvulling op de reiswaarschuwingen voor Arabische landen (inclusief de landen die diplomatieke betrekkingen met Israël onderhouden) maakte het antiterrorismebureau bekend dat ook in Afrika een risico bestaat op aanslagen op Joden. Daar lopen vooral zakenmensen van Israëlische ondernemingen gevaar. Het bureau wees op organisaties zoals Al Shabab in Somalië, Boko Haram in Nigeria, en op Al-Qaida en de IS.

Van de 193 landen in de wereld heeft het antiterrorismebureau voor 27 landen een reiswaarschuwing gegeven, en bovendien rechtsgeldige reisverboden voor zes landen, en acht reiswaarschuwingen voor bepaalde regio’s – dus in totaal 41 waarschuwingen en verboden. Tot de gevaarlijkste gebieden voor Israëli's behoren Kashmir in Noord-India, het zuiden van Thailand, Tsjetsjenië in Rusland en Noord-Nigeria.

Verwacht wordt dat gedurende de feestdagen rond 30.000 ultraorthodoxe Israëli's naar Oeman (Oekraïne) vliegen om het graf van Rabbi Nachman van Breslov te bezoeken. Voor Oekraïne werd geen reiswaarschuwing afgegeven. Honderden Oekraïense politieagenten zullen daar op aandringen van de Israëlische instanties voor de veiligheid van de reizigers zorgen.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.