600 asielzoekers vrijgelaten na uitspraak van rechter

dinsdag 25 augustus 2015 |  NAI
Omstreeks 600 Afrikaanse asielzoekers zijn dinsdagochtend vrijgelaten uit het kamp Holot in zuidelijk Israël. De reden was een beslissing van de rechtbank, dat een persoon niet langer dan een jaar zonder proces mag worden vastgehouden. Om 8 uur gingen de deuren open van de instelling voor de zwarte Afrikanen.

Afrikaanse asielzoekers zijn niet welkom in enkele grote steden. Foto: Hadas Parush (Flash 90).

De Minister van Binnenlandse Veiligheid, Silvan Shalom, heeft de asielzoekers verboden zich in steden Tel Aviv en Eilat op te houden. In het zuiden van Tel Aviv en in Eilat zijn protesten tegen de migranten geweest. Omwonenden klaagden over toename van de criminaliteit, ook worden hele straten gedomineerd door de overwegend islamitische immigranten uit Eritrea, Congo en Soedan. Met zijn verblijfsverbod wil minister Shalom de situatie kalmeren.

Mensenrechtenorganisaties brachten daar tegenin, dat veel van de asielzoekers daar eerder hadden gewoond en nu terug willen naar hun vrienden en kennissen. Ze weten nu niet waar ze heen moeten gaan. Van de staat krijgen ze een maandelijkse sociale bijstand van 600 shekel (135 euro) per persoon.

De Israëlische regering had wegens de grote toestroom van asielzoekers besloten hen in Holot op te sluiten. Dit kamp zou een staatsgevangenis voor vluchtelingen zijn, kritiseerden mensenrechten-organisaties. De poorten zullen nu voor nog meer gevangenen opengaan; in totaal worden deze week bijna 1200 asielzoekers vrijgelaten.

Tot nu toe moesten de asielzoekers zich in de ochtend en de avond melden bij de 'open' inrichting in de Negevwoestijn; overdag konden ze zich vrij bewegen. Holot heeft een capaciteit voor omstreeks 2500 personen. De meeste zwarte Afrikanen kwamen met hulp van mensensmokkelaars via Egypte het Heilige Land binnen. Intussen heeft Israël de grens beter bewaakt.

Volgens officiële cijfers wonen momenteel meer dan 47.000 Afrikanen in Israël, de meesten hebben asiel aangevraagd. De Staat Israël heeft in het verleden minder dan één procent van hun asielaanvragen goedgekeurd. Sinds 2009 is het goedkeuringspercentage gedaald tot 0,15, het laagste in de westerse wereld.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.