President van vluchtelingen of beroemdheid in het Heilig Land?

dinsdag 25 augustus 2015 |  Ryan Jones
De Palestijnse Autoriteit en zijn medewerkers in de mainstream media beschrijven de Palestijnse gebieden graag als een onderdrukt en berooid land. Maar men hoeft alleen maar te kijken naar de vorstelijke levensstandaard van de Palestijnse leiders om te beseffen er iets verdacht is.

Het nieuwe Gastenpaleis van de Palestijnse president in Ramallah.

Deze week verschenen er foto's in de sociale media met het onlangs voltooide paleis van de Palestijnse 'president' Machmoud Abbas in Ramallah. Veel reageerders dachten op het eerste gezicht dat het een hedendaagse artistieke versie was van de historische en grandioze Joodse Tempel in Jeruzalem.

De plannen om deze vorstelijk woning te bouwen waren niet onbekend. Jaren geleden publiceerde de Palestijnse Economische Raad voor Ontwikkeling en Wederopbouw (PECDAR) de details van het project. En eind 2010 werd Abbas gefotografeerd door AP toen hij de hoeksteen legde van dit nieuwe 'Westbank' chateau.

Maar er leken een aantal discrepanties te bestaan tussen gegevens van PECDAR en de werkelijkheid.
Ten eerste, de Palestijnse leiders beschreven het project als een 'openbare voorziening', al is het twijfelachtig het gemiddelde publiek ooit het interieur zal zien. Het staat vermeld als een 'gastenpaleis', blijkbaar een residentie voor bezoekende hoogwaardigheidsbekleders. Maar dat roept twee vragen op:
a) Kunnen de berooide Palestijnen het zich echt veroorloven om zo'n royaal 'gastenverblijf' te bouwen?;
b) Als dit het presidentiële 'gastenpaleis' is, hoe ziet dan de hoofdresidentie van Abbas eruit?!

Ter vergelijking een foto van de officiële, door de belastingbetaler gefinancierde residentie van de premier van Israël. (Buitenlandse hoogwaardigheidsbekleders moeten in een hotel verblijven):

Het tweede in het oog springende punt is, dat PECDAR beweert dat de bouw van Abbas' paleis 'zelf-gefinancierd' was. Maar zoals elke geïnformeerde waarnemer weet, is het grootste deel van de nationale begroting van de Palestijnse Autoriteit afkomstig van buitenlandse hulp, en zelfs dan is er een enorm tekort. Met andere woorden, kijk maar goed naar het nieuwe gebouw dat van uw belastinggeld net is gekocht voor het hoofd van de PLO!

En intussen besteden Abbas en zijn regime nog steeds heel, heel weinig van die steun om daadwerkelijk de Palestijnse economie te stimuleren en het leven te verbeteren van de mensen die hij beweert te dienen.

Enkele jaren geleden verrichtte het Jerusalem Institute of Justice (JIJ) een onderzoek, waaruit bleek dat sinds de ondertekening van de Oslo-akkoorden in 1995, de Palestijnse Autoriteit 25 keer meer financiële steun per hoofd van de bevolking had ontvangen (rekening houdend met de huidige inflatie) dan de burgers van Europa ontvingen onder het Marshallplan na de Tweede Wereldoorlog. Wie de geschiedenis kent, weet dat het Amerikaanse Marshal-plan Europa financieel in staat stelde om na de meest verwoestende oorlog in de historie weer op te bouwen.

En toch blijft de Palestijnse Autoriteit, die 25 maal zo veel geld en middelen heeft gekregen dan het naoorlogse Europa, klagen over werkloosheid, een haperende economie en beroerde leefomstandigheden. Maar ja, ze hebben wel geld genoeg voor de bouw van presidentiële paleizen!

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.