Negen Palestijnen opgepakt na brandstichting

maandag 24 augustus 2015 |  NAI
Negen Palestijnen uit Beit Hanina en de Oude Stad van Jeruzalem zijn gearresteerd omdat ze molotovcocktails hebben gegooid naar een voertuig op autoweg 20, waardoor twee mensen gewond raakten. Dit werd zondag bekend gemaakt door de autoriteiten.

De politie voerde sporenonderzoek uit op de plaats delict. Foto: Yonatan Sindel (Flash90).

De negen Palestijnen - vijf volwassenen en vier kinderen en jongeren – werden twee weken geleden in een gezamenlijke operatie door de politie en de binnenlandse veiligheidsdienst Shin Bet gearresteerd. Nu zijn ze aangeklaagd voor terroristische activiteiten. Zij zouden ook verantwoordelijk zijn voor andere incidenten.

Op de avond van 3 augustus werden drie brandbommen gegooid naar een rijdende auto met Joodse inzittenden. Een vrouw liep ernstige brandwonden op, de auto brandde volledig uit.
Volgens de aanklacht hebben de Palestijnen ook een brandbom gegooid naar het huis van een Joods gezin in Beit Hanina. Daarbij zouden twee personen gewond zijn geraakt. In de afgelopen zes maanden zou de groep bij drie andere gelegenheden brandbommen naar huizen hebben gegooid, waarbij echter niemand gewond raakte.

Volgens het kantoor van de Jeruzalemse aanklager worden de negen Palestijnen ervan beschuldigd, dat ze hun eigen kleine terroristische cel hebben opgericht. Het openbaar ministerie heeft verzocht dat de verdachten tot het einde van het proces in voorlopige hechtenis blijven.

Verbannen van de Westbank
De binnenlandse inlichtingendienst treedt ook verder op tegen Joodse pioniers in Judea en Samaria, zoals de regering had aangekondigd na de brandstichting in het dorp Doema. De brand in het huis van een Palestijns gezin heeft twee levens geëist, een 18 maanden oude baby en de 31-jarige vader overleden. Naar de daders wordt nog steeds gezocht.

In het weekeinde verboden de autoriteiten tien 'rechtse activisten' uit de kringen van de pioniers tot nader order de toegang tot de Palestijnse gebieden. Het zou een preventieve maatregel zijn, meldt een verklaring van de geheime dienst, men kon niet aantonen dat de activisten bij criminaliteit betrokken waren. Het ging er meer om, 'terroristische organisaties' aan te pakken voordat het tot geweld komt.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Laatste uitgave

Ontvang uw - gratis - dagelijkse nieuws update

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.