Probeert Obama Israël te schande te maken?

Sunday, August 23, 2015 |  Israel Today staf
Hoewel de media er weinig aandacht aan gaven, heeft de regering-Obama vorige week blijkbaar geprobeerd steun te krijgen voor zijn gevaarlijke nucleaire overeenkomst met Iran, door Israël te schande te maken door het vrijgeven van historische documenten over het eigen nucleaire programma van de Joodse Staat.

Voor velen was het geen toeval, dat de documenten van Buitenlandse Zaken uit de tijd van president Nixon openbaar werden gemaakt, precies op het moment dat Israël de aanval leidt om de nucleaire overeenkomst van Obama te laten verwerpen door het Congres.

Het vrijgeven van het officiële rapport van 1100 pagina's, dat vergaderingen bestrijkt in de periode1969-1976, lijkt een poging om de morele gelijkwaardigheid aan te geven tussen Israël en Iran, en tussen de Amerikaanse aanpak van de respectievelijke nucleaire programma's van beide naties.

Het meest opvallend is een memorandum van 19 juli 1969 van de toenmalige nationale veiligheidsadviseur Henry Kissinger aan president Richard Nixon, dat de voorgestelde benadering van Israël schetst. Het toont de onenigheid tussen de Verenigde Chefs van Staven, het ministerie van Defensie, en het ministerie van Buitenlandse Zaken, over de aan de Joodse Staat te stellen eisen.

Alle betrokkenen waren het erover eens, dat men Israël het Nucleaire Non-proliferatieverdrag moet laten ondertekenen.
'Iedereen was het erover eens, dat wij willen dat Israël minimaal het NPV ondertekent. Dat is niet omdat ondertekenen enig verschil zal maken voor het huidige nucleaire programma van Israël, omdat Israël clandestien kernkoppen kan produceren', vermeldde de memo. 'Israëls handtekening zou ons echter een geloofwaardige kwestie geven bij de Israëlische regering – een manier om de discussie te openen. Het zou ook Israël openlijk verplichten geen nucleaire wapens te verwerven'.

De Verenigde Chefs van Staven 'meenden dat als het programma van Israël bekend wordt, we in een positie moeten zijn om te zeggen dat we alles hebben gedaan dat in onze macht ligt om te voorkomen dat Israël een kernmacht wordt,' terwijl het ministerie van Defensie vond dat "we ​​kunnen leven met het bestaan van Israëlische kernwapens, op voorwaarde dat ze niet worden ingezet.'

Intussen geloofde het ministerie van Buitenlandse Zaken, dat 'we moeten proberen om Israël te weerhouden om verder te gaan met hun nucleaire wapenprogramma – het kan zo dicht bij voltooiing zijn dat Israël bereidwillig zou zijn – en voor onszelf vastleggen dat we het hebben geprobeerd.'

Het Witte Huis van Obama beweerde dat de vrijgave van de documenten een routine declassering was, die toevallig samenviel met het debat over de overeenkomst met Iran.

Maar velen vinden het veel zorgelijker, dat de regering-Obama en het Westen voornemens zijn heel weinig te ondernemen om Iran werkelijk te weerhouden van het verkrijgen van kernwapens.
De inhoud van de documenten wijst erop dat het Witte Huis – net zoals het deed met Israël – alleen maar zijn handen in de lucht steekt en zegt 'We hebben het geprobeerd'.
Maar er is een verschil. Iran is niet Israël, en als de VS subtiel probeert morele gelijkwaardigheid aan te geven tussen deze landen, is dit voor velen een demonstratie van het morele bankroet van het Amerikaanse beleid.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.