Spaans festival biedt excuses aan na protesten

zondag 23 augustus 2015 |  Terri Nir, United with Israel (bewerkt)
Protesten tegen antisemitisme en boycots helpen echt. Dat bleek toen het Spaanse Rototom Sunsplash festival vorige week – onder druk van de BDS-beweging – van de Amerikaans-Joodse reggae-ster Matisyahu eiste, dat hij zou verklaren dat hij het recht van de Palestijnen op een eigen Staat erkent. Ook moest hij zijn mening bekend maken over de Israëlische acties tegen Hamas-terroristen in Gaza, afgelopen zomer.

Dat leverde veel protesten van personen en organisaties op tegen racisme en discriminatie. Ook het Spaanse ministerie van Buitenlandse Zaken hekelde de weigering. 'Het eisen van een openlijke verklaring, die alleen van hem werd geëist, is een schending van het geweten en - zeker omdat Matisyahu Joods is – strijdig met het beginsel van non-discriminatie, dat de basis vormt voor alle multi-culturele samenlevingen' verklaarde het Spaanse ministerie van Buitenlandse Zaken dinsdag.

Het Rototom Sunsplash festival bood woensdag openlijk zijn excuses aan en bevestigde dat de organisatoren van het festival onder druk waren gezet door BDS-activisten. Rototom bevestigde dat het 'antisemitisme en elke vorm van discriminatie van de Joodse gemeenschap verwerpt; we respecteren zowel hun cultuur als religieuze overtuigingen en wij verontschuldigen ons oprecht voor wat er gebeurd is.'

Matisyahu heeft met één lied de boycotbeweging verslagen. Terwijl in de zaal een antisemitische demonstrant met een reusachtige Palestijnse vlag zwaaide, zong hij de populaire hit 'Jerusalem', en liet daarmee de aanhangers van de boycotbeweging zien dat ze het volk en land van Israël nooit zullen verslaan.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.