IAEA: Iraniërs mogen hun kernreactor zelf controleren

donderdag 20 augustus 2015 |  NAI, Israel Today staf

De Iraniërs controleren hun nucleaire programma zelf, zo is het Internationale Atoomenergiebureau (IAEA) met de Iraanse regering overeengekomen. Persbureau AP publiceerde gisteren een geheime overeenkomst tussen Teheran en de IAEA, volgens welke de IAEA de Iraniërs in het kader van de jongste nucleaire overeenkomst toestemming gaf om Iraanse waarnemers voor de controle van de Iraanse kernreactoren in te zetten.

'De controleparagrafen in de nucleaire overeenkomst met Irak zijn gewoon een lachertje', zei Israëls minister van Energie en Infrastructuur Yuval Steinitz daarop. 'Deze overeenkomst heeft meer gaten dan we dachten. Aan de andere kant kan men nu begrijpen dat men gedurende de onderhandelingen dweepte met innovatief en out-of-the-box denken in een verdrag dat Iran toestaat zijn eigen nucleaire faciliteiten te controleren,' zei Steinitz in zijn sarcastische kritiek. 'Nu hoeven we alleen nog maar af te wachten of de Iraanse nucleaire waarnemers zich ook 24 dagen tevoren moeten melden voor ze de Iraanse kernreactoren op belastend materiaal mogen onderzoeken'.

De westerse toezichthouders van de groep 5+1, de VS, China, Rusland, Groot-Brittannië, Frankrijk en Duitsland, die als tegenpartijen van Iran in juli de nucleaire overeenkomst ondertekenden, worden in de geheime overeenkomst tussen Iran en de IAEA niet genoemd. Maar zij werden door de IAEA ervan op de hoogte gesteld en accepteerden de geheime overeenkomst als deel van het totale nucleaire verdrag met Iran.

De Amerikaanse president Barack Obama verklaarde tegenover AP dat deze geheime overeenkomst slechts een technische afwikkeling is tussen beide partijen om de militaire installatie in Parchin te controleren. Parchin wordt in feite bestuurd door de hardliners van de Iraanse Islamitische Revolutionaire Garde, en het is een van de plaatsen die onder andere het IAEA eerder verdacht van betrokkenheid bij het begin van de productie van kernwapens.

In Israël is men verontwaardigd over de geheime overeenkomst tussen Iran en de IAEA, want die komt erop neer dat 'de kat de melk bewaakt'. In Israël vermoedde men al dat deze nucleaire overeenkomst met Iran een grote fout is, maar niet zo groot als nu steeds meer blijkt.

Volgens de internationale energiedeskundige dr. Olli Heinonen is zoiets in het verleden nog nooit voorgekomen. Een Staat staat onder nucleair toezicht en mag zonder vreemde controleurs zichzelf controleren. Heinonen was van 2005 tot 2010 plaatsvervangend leider van de IAEA en onderzocht de Iraanse atoomreactoren.

Deze onthulling zal de druk in het Amerikaanse congres tegen het omstreden nucleaire akkoord met Iran versterken. Invloedrijke democraten in de VS, zoals Chuck Shumer en Robert Menendez, hebben zich reeds openlijk tegen het nucleaire akkoord van hun partijleider Barack Obama uitgesproken. Verder ontkende het Witte Huis beweringen, volgens welke er een geheime nevenovereenkomst parallel aan de nucleaire overeenkomst zou bestaan.


Het enige dat voor Israël erger is dan het strijden tegen de Amerikanen over een nucleair bewapend Iran,

zal zijn dat Israël moet strijden tegen een nucleair bewapend Iran zonder de Amerikanen.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.