Europa financierde 'Breaking the Silence' tijdens oorlog

woensdag 19 augustus 2015 |  Aviel Schneider

De Israëlische organisatie 'Breaking the Silence' (Het zwijgen verbreken) werd tijdens de laatste oorlog in de Gazastrook door Europese landen gefinancierd. Zwitserland, Nederland, Denemarken en Zweden hebben geld overgemaakt naar de in Israël omstreden organisatie, via de Palestijnse universiteit Bir Zeit.

Dit verklaarde de Israëlische nieuwssite NRG in een uitvoerig artikel. Behalve het financieren van 'Breaking the Silence' steunden deze landen eveneens organisaties die in het kader van BDS in Europa anti-Israëlische campagnes voeren.

De Europese betaling aan de Israëlische organisatie werd verricht via de Palestijnse organisatie van Human Rights & International Humanitarian Law Secretariat (www.rightsecretariat.ps). Uit het Palstijnse financiële rapport (juni) blijkt dat de Israëlische organisatie 'Breaking the Silence' gedurende de operatie Sterke Rots een extra bonus ter grootte van 300.000 dollar uit Europa kreeg overgemaakt.

'Breaking the Silence' beschuldigt het Israëlische leger ervan zich tijdens de jongste oorlog immoreel te hebben gedragen. Daarvoor verzamelde de organisatie talloze getuigenverklaringen van Israëlische soldaten, die allemaal in de jongste oorlog meegevochten zouden hebben, maar in het artikel anoniem blijven. Het artikel werd in Israël sterk bekritiseerd, want op zo’n manier kan men van alles beweren.

Dat komt Palestijnse organisaties van pas, en daarom heeft het adviesbureau NIRAS en de juridische afdeling van de Palestijnse universiteit Bir Zeit in de buurt van Ramallah besloten Europese financiële bijdragen voor het Palestijnse doel over te maken naar de Israëli's. 'De ambtenaren in de genoemde Europese landen, die de beslissingen moeten nemen, weten niet aan wie hun belastinggelden via het Palestijnse bestuur in Bir Zeit ter plaatse werkelijk worden overgemaakt,' aldus prof. Gerald Steinberg (voorzitter van de NGO-monitor) in het NRG-artikel, die financiering van niet-overheidsorganisaties volgt.

'In gesprekken met diplomaten en vooraanstaande politici uit de Europese landen bleken zij verrast door onze beschikbare bewijzen, die aantonen dat Europese giften worden misbruikt voor de Palestijnse Hamas-propagandafilms, of voor politieke doeleinden zoals in het geval van 'Breaking the Silence'.'
Prof. Steinberg wees erop dat de giften aan 'Breaking the Silence' hoofdzakelijk werden gebruikt voor hun vliegreizen naar het buitenland en propaganda tegen Israël, om Israël aan te klagen wegens zogenaamde oorlogsmisdaden.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.