Bij welke oever van de Jordaan werd Jezus gedoopt?

dinsdag 18 augustus 2015 |  NAI, Wikipedia (2e foto)
Aan welke oever van de rivier de Jordaan werd Jezus gedoopt, de rechter oever (nu Israëlisch) of de linker (nu Jordaans)? Christenen uit de hele wereld maken een pelgrimstocht naar Israël en Jordanië, en laten zich zowel aan de Jordaanse als aan de Israëlische oever van de rivier dopen.

Nu heeft de UNESCO zich ermee bemoeid en besloten, dat Jezus zich bij de Jordaanse oever van de rivier heeft laten dopen: De doopplaats van Jezus aan de Jordaanse kant werd uitgeroepen tot Werelderfgoed.

De internationale grens tussen Israël en Jordanië loopt in het midden van de rivier de Jordaan. De laatste jaren was een wedloop te zien tussen de twee doopplaatsen. Qasser el Jahud, zo heet de doopplaats aan de Israëlische kant (foto onderaan), tussen Jericho en de noordelijke oever van de Dode Zee. De naam Qasser el Jahud betekent 'Joods kasteel' en is een naam voor de doopplaats, afgeleid van het klooster van Johannes de Doper in het grensgebied in het Jordaandal, dat eruit ziet als een kasteel.
Anderen beschouwen deze plaats echter als het punt waar het volk Israël door de Jordaan trok, waarmee hun verovering van Kanaän begon.

Dit artikel verschijnt in zijn geheel in het septembernummer van het Israel Today Magazine. Klik hier voor een abonnement.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.