Video: Chananya Naftali, verpleegkundige in de IDF

Tuesday, August 18, 2015 |  Israel Today staf
In deze video zien we hoe Chananya Naftali, een messiaanse soldaat, zijn opleiding als verpleegkundig soldaat ('hospik') bij de IDF afrondt met het afleggen van de eed, in het Hebreeuws.

Na de felicitaties van zijn ouders vertaalt Chananya de eed, die elke medicus bij de IDF moet zweren bij zijn installatie, in het Engels. Als onderdeel van de eed beloven verpleegkundigen 'een helpende hand te bieden' aan iedereen 'of het een vriend of een vijand is'.

We hebben zeker gezien dat dit gebeurt, wanneer IDF verpleegkundigen niet aarzelen om levensreddende hulp te bieden aan Palestijnse terroristen en Syrische jihadisten, ondanks dat deze patiënten Israël graag zien branden.

Chananya merkte op dat hij en zijn collega-afstuderende verpleegkundigen diepgaand over deze eed hebben gesproken. Enkelen hadden er moeite mee om te accepteren dat het noodzakelijk is, dezelfde hulp aan vriend en vijand te bieden, legt hij uit. 'Maar dat zijn de regels van de IDF, en we moeten ons onderwerpen aan de orders. Het toont alleen de menselijkheid van het [Israëlische] leger, die verbazingwekkend is, in mijn ogen.'

Een andere aangrijpend deel van de eed weerspiegelt de Bijbel in de belofte om 'mijn broeders hoeder te zijn'.


Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.