Spaans festival eist erkenning 'Palestina' van Joodse zanger

Monday, August 17, 2015 |  NAI

Het internationaal beroemde Spaanse festival Rototom Sunsplash Reggae heeft het optreden van de Joodse Reggae-ster Matisyahu afgelast, nadat deze geweigerd had een verklaring af te geven waarin hij het recht van de Palestijnen op een eigen staat erkent.

De organisatoren van het festival waren onder druk gezet door de BDS-beweging (boycot, desinvestering en sancties), nadat bekend werd dat Matisyahu daar zou optreden. Volgens berichten in de Spaanse krant El País stelden de organisatoren Matisyahu (Matthew Paul Miller, 36), vervolgens een ultimatum: Hij moest, hetzij schriftelijk, hetzij in een videoboodschap, openlijk steun aan de Palestijnen tonen.

Nadat Matisyahu dit had afgewezen, werd zijn optreden op 22 augustus door de organisatoren van het festival afgelast.
In een officiële mededeling van de organisatoren op Facebook zeiden zij dat zij rekening houden met 'de gevoeligheid van Palestina, zijn volk en met de bezetting van hun land door Israël'.
BDS-activisten zijn verheugd dat de Joodse zanger wegblijft, die ze als 'zionist' en 'verdediger van Israël' uitscholden.

Matisyahu zelf heeft zich nog niet geuit over dit voorval; door zijn weigering heeft hij zijn standpunt al voldoende duidelijke gemaakt. Internationale Joodse organisaties veroordeelden de afzegging van het concert en wezen erop dat daardoor het antisemitische karakter van de BDS-beweging tevoorschijn komt.

Ook al is Matisyahu geen Israëli, hij is hier al vaak opgetreden en op bezoek geweest. De Amerikaanse zanger en beatboxer is als geassimileerde Jood in de VS opgegroeid en sloot zich in 2001 aan bij de chassidische Chabad-groep. In 2004 werd hij beroemd als reggaezanger, die niet alleen met zijn zang zijn publiek enthousiast maakte, maar ook met zijn kunst om buitengewone geluiden tussen zijn lippen tevoorschijn te toveren. Destijds was hij met zijn lange baard en zijn pe’ot (pijpenkrullen langs de slapen), die onder zijn kippa uit kwamen, een nieuw en fris imago in de muziekscène.

Tegenwoordig heeft Matisyahu zich losgemaakt van het orthodoxe Jodendom, maar hij zegt nog steeds door het Jodendom geïnspireerd te zijn.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.


Spaanse traditie

523 jaar nadat Spanje zijn Joden verdreef door de Spaanse inquisitie, in 1492,

wordt een Amerikaanse Joodse musicus verbannen van een Spaans reggae festival.

De muzikale basis van Spanjes antisemitisme kan verklaard worden door het dansnummer uit de musical 'Fiddler on the Roof',

TRADITIE!

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.