De opmerkelijke stem van prof. Yisrael Aumann

maandag 17 augustus 2015 |  Tsvi Sadan
Hoewel hij briljant is, zouden we niet van professor Yisrael Robert Aumann (85) hebben gehoord als hij niet in 2005 de 'Nobelprijs' voor Economie van de Zweedse Rijksbank had ontvangen voor zijn werk over het oplossen van conflicten door middel van de speltheorie-analyse.

Je zou denken, dat nadat zijn uitstekende prestaties werden bekroond met de hoogste eer, de Israëli's Aumann met evenveel respect zouden behandelen. Maar Aumann is religieus en conservatief, en dat zijn twee eigenschappen die de meeste Israëlische journalisten verafschuwen.

Omdat het niet echt mogelijk is Aumann te negeren na zijn erkenning in 2005, laten de media met tegenzin toe dat zijn stem wordt gehoord. Daarom zou je toevallig het interview moeten horen dat hij in 2014 gaf aan David (Dudi) Goldman, die zijn minachting voor de politieke standpunten van Aumann niet kon verbergen.

De openingszin van Aumann zet de toon voor het gehele interview: 'Het echte gevaar is niet Hamas, en niet de toenemende Europese haat tegen Israël, maar onze veerkracht, en hoe meer het aantal anti-zionisten toeneemt, verzwakt onze veerkracht.'

Goldman gelooft dat Machmoud Abbas, de leider van de Palestijnse Autoriteit het 'recht op terugkeer' van de Palestijnse vluchtelingen naar Israël als voorwaarde voor vrede heeft laten vallen, wat hem hoopvol maakt dat het conflict kan worden opgelost als Israël maar zou instemmen met de tweestatenoplossing.

Voor Aumann is dit een misleidende wishful thinking:
'Onzin,' antwoordt hij. 'Geen enkele Palestijns geeft het recht op terugkeer op. Het standpunt van Abbas is een afleidingstactiek', waarschuwt hij Goldman. 'Onder elkaar blijven de Palestijnen praten over terugkeren naar Haifa, Jeruzalem, Ramleh [een stadje in de buurt van de luchthaven Ben Goerion].'

Goldman steunt ook de negatieve Europese houding ten opzichte van Israël, die gebaseerd is op het standpunt dat de Palestijnen 'autochtonen' zijn, onder de duim gehouden door Israëlische 'kolonisten'.

Een dergelijke opvatting schokt de professor. 'Wat u zegt is afschuwelijk,' reageert Aumann. 'Uw benadering is rampzalig, omdat het betekent dat wij kolonisten zijn, en dat zijn wij niet. Weet u dat in 1885 de Joden in Jeruzalem de overgrote meerderheid vormden? De tragedie is dat er nog steeds Israëli's zijn, zoals u, die denken in termen van autochtonen. Als dit het geval is, is het zinloos dat we hier zijn.'

Aumann benadrukt dat post-zionisten zoals Goldman 'uiterst gevaarlijk zijn, omdat ze de morele rechtvaardiging van ons bestaan ondermijnen. Als de post-zionisten gelijk hebben, dan hebben [mensen zoals] Helen Thomas [die de bekende uitspraak deed dat 'de Joden als de hel uit Palestina moeten gaan'] gelijk, en moeten we onze spullen inpakken en de sleutels aan Abbas en [Hamasleider Ismail] Haniya geven'.

Na de laatste verkiezingen in Israël is het duidelijker geworden dan ooit, waarom de 'Goldmans' de 'Aumanns' marginaliseren. Ongeacht hoe briljant deze laatsten zijn, worden zionisten en pro-zionisten door een toenemend aantal mensen als primitief en traag van begrip gezien.

Post-zionisten, daarentegen, worden gezien als rationeel opgeleid en verlicht. Omdat ze deze houding aannemen hebben post-zionisten, samen met radicale moslims en westerse liberalen, met succes haat tegen Israël gerechtvaardigd en het conflict geformuleerd met de kosmologische termen van een strijd tussen licht en duisternis.

Aumann benadrukt echter dat dit beeld van 'engelen van het licht' een duistere agenda verbergt, die niets met vrede en licht te maken heeft.

Talloze mensen over de hele wereld hebben niet de tijd of kennis om te beslissen wie de waarheid spreekt, wie er gelijk heeft en wie ongelijk. Zij baseren zich daarom, meer dan op iets anders, op de reputatie van de wedijverende personen. In de schermutseling tussen Aumann en Goldman heeft de persoon met een Nobelprijs de beste reputatie, en om die reden zou zijn stem als opmerkelijk moeten klinken in een liberaal medialandschap.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.