Israëlische Arabieren willen zich bij ISIS aansluiten

Friday, August 14, 2015 |  NAI

Twee Arabieren met een Israëlisch paspoort werden donderdag aangeklaagd wegens een poging om naar Syrië te gaan en zich daar bij de ISIS aan te sluiten en te vechten. De 18-jarige Fares Shritah en de 20-jarige Khamis Salameh (foto) hadden geprobeerd via Turkije naar Syrië te komen.

Shritah woonde het afgelopen jaar in de VS. Hij trachtte met twee andere familieleden naar Turkije te vliegen, dat reeds voor veel ISIS-strijders de toegangspoort tot Syrië was. Omdat zijn paspoort was verlopen, werd Shritah echter de toegang tot Turkije geweigerd en keerde hij terug naar Israël om het te verlengen.

Toen hij naar zijn geboortedorp Kfar Akeb in Oost-Jeruzalem terugkeerde, bleef hij in contact met zijn familie, die het was gelukt om in Syrië te komen. Hij werd echter door de Israëlische binnenlandse veiligheidsdienst Shin Bet opgespoord en aangeklaagd wegens zijn poging om zich bij een illegale organisatie aan te sluiten.

De andere aangeklaagde, Khamis Salameh uit Lod, had de afgelopen jaren steeds meer belangstelling getoond voor ISIS en had uiteindelijk besloten zich bij de terreurgroep aan te sluiten. Naar men zegt had Salemeh op internet een hooggeplaatst ISIS-lid leren kennen, die hem aanwijzingen had gegeven hoe hij in Syrië kon komen.

Salameh vloog naar Istanboel en was op weg om een ISIS-lid te ontmoeten, tien hij door de Turkse politie werd gearresteerd. Na enkele dagen werd hij naar Israël uitgewezen en daar bij de landing in hechtenis genomen.

De afgelopen jaren hebben steeds meer Israëlische Arabieren de weg naar ISIS in Syrië gevonden, en twee inwoners van Nazareth werden zelfs bij hun terugkomst vanuit het oorlogsgebied in Nazareth gearresteerd. Het exacte aantal ISIS-strijders uit Israël is niet bekend, maar sympathisanten zijn er genoeg. Daarbij is de grens tussen beide landen gemakkelijk te overschrijden.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.