De Dode Zee, unieke bron van mineralen

Wednesday, August 12, 2015 |  NAI

De Dode Zee, een geneeskrachtige voorraad mineralen en uniek geschenk van de natuur, dient als natuurlijke wellnes-oase en een bron voor gezondheid en schoonheid.

De Dode Zee staat bekend om zijn extreem zoute en mineraalhoudende water. De mineralen van de Dode Zee hebben een helende werking bij huidziektes zoals neurodermitis of psoriasis.

De Hebreeuwse naam ים המלחJam haMelach uit het Oude Testament betekent Zoutzee. Hij heeft een oppervlakte van 900 km² en ligt als eindmeer in een afvoerloze slenk en grenst aan Jordanië, Israël en de Westbank.

Het klimaat bij de Dode Zee is het hele jaar door zonnig, met een geringe luchtvochtigheid. De temperatuur ligt ’s zomers tussen 32 en 39 °C en ’s winters tussen 20 en 23 °C. De watertemperatuur ligt tussen 19 en 31 °C.

Het zoutgehalte van de Dode Zee ligt gemiddeld rond 28%, dat van de Middellandse Zee ligt op ongeveer 3,8%.
In tegenstelling tot zijn naam is de Dode Zee biologisch niet dood, maar is het leven er voornamelijk beperkt tot extremofielen: vooral halofiele micro-organismes, in het bijzonder anaerobe bacteriën die salpeter, zwavel en cellulose afbreken. Ook enkele planten met een hoge zouttolerantie, zogenaamde halofyten, kunnen in dit extreme milieu overleven. Maar men maakt zich zorgen om het diepst gelegen meer ter wereld (ca. 429 m onder de zeespiegel): de afgelopen decennia daalde de waterspiegel voortdurend, met ca. een meter per jaar.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.