Hamas geeft toe: Watercrisis in Gaza niet Israëls schuld

dinsdag 11 augustus 2015 |  NAI

De onder controle van Hamas in Gaza staande krant Al-Risalah heeft een onderzoek uitgevoerd naar het land zoals de Joden dat bij hun vertrek uit de Gazastrook in 2005 achterlieten. In tegenstelling tot wat Arabische inwoners beweren, bleek daarbij dat niet Israël, maar de boeren uit de omgeving schuld hebben aan de watercrisis.

Bij het onderzoek werden gegevens gebruikt van het Hamas-ministerie voor Landbouw. Het onderzoek leidde tot het resultaat, dat het overdreven watergebruik door de boeren in dit gebied verantwoordelijk is voor het watertekort.

Vooral het kweken van groente, waar veel water voor wordt gebruikt, het graven van putten zonder toezicht en het wegpompen van grote hoeveelheden water zijn verantwoordelijk voor de waterschaarste.

De krant beschreef dat de Joden uit de nederzetting Gush Katif voor het vertrek van de Israëli's in 2005 minder dan 20 putten gebruikten. Deze lagen ongeveer een kilometer van de kust, zodat ze regenwater konden opvangen. Gemiddeld werd 20 tot 30 kubieke meter water per uur uit deze putten gepompt. Tegenwoordig is het aantal putten meer dan verdrievoudigd, waarbij het waterverbruik uit deze putten op gemiddeld 60 tot 70 kubieke meter per uur ligt.

Deze getallen wijzen op een ongecontroleerd gebruik van het belangrijke water, wat gezien de toestand van de regering in Gaza niet hoeft te verbazen. Verrassender is het feit dat een officiële krant van Hamas echte fouten van de eigen regering blootlegt, in plaats van Israël volledig de schuld voor alle problemen te geven.

Laatste uitgave

Ontvang uw - gratis - dagelijkse nieuws update

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.