Ruzie over Tel Aviv-dag op het Parijse strand

dinsdag 11 augustus 2015 |  NAI
Elke zomer wordt langs de oever van de Seine in Parijs een zandstrand aangelegd. Dit jaar kwam men in de Franse hoofdstad op het idee, om het elke dag aan een ander internationaal strand te wijden. Een van die dagen van de Paris Plages zou naar Tel Aviv worden genoemd, maar dit idee leverde de organisatoren boze kritiek van diverse groepen op.

Raadslid Danielle Simonnet reageerde boos op het voorstel om op 13 augustus de Tel Aviv sur Seine dag te houden. 'Voor de Israëlische regering is dat een leuke marketingcampagne,' zei ze voor de Franse radio. 'Ik ben bang dat het heel slecht zal gaan en ik denk dat het een negatief signaal vormt.'

Zij eiste dat het evenement wordt afgeblazen en wordt gereorganiseerd tot een 'vredesprotest voor broederschap voor de strijd tegen alle vormen van racisme en antisemitisme en ter ondersteuning van een erkenning van de Palestijnse Staat'.

Simonnet werd gesteund door pro-Palestijnse groepen zoals de CAP JPO Euro-Palestina, die dreigde met protesten indien dit 'obscene evenement' zou plaatsvinden. 'Het is uitgesloten een dergelijke immorele gebeurtenis in een openbare plaats te houden', zei de organisatie in een verklaring, die ook zei dat het hier niet over religie, maar over 'het internationale recht, de mensenrechten en de menselijke waardigheid' gaat.

Bruno Julliard, een hoge ambtenaar op het stadhuis van Parijs, probeerde om gemoederen te kalmeren, toen hij zei dat men onderscheid moet maken tussen 'het wrede beleid van de Israëlische regering en de progressieve stad Tel Aviv'.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.