Israël ziet boycot als existentiële bedreiging

dinsdag 11 augustus 2015 |  Ryan Jones
Een reeks successen van de BDS-beweging (boycot, desinvestering en sancties) heeft ertoe geleid dat veel Israëli’s inmiddels ernstig bezorgd zijn dat dit fenomeen Israël zal bedreigen in zijn bestaan.

Een schrijnend voorbeeld van de BDS-beweging is de Nationale Studentenvereniging van Engeland (NUS), die miljoenen studenten door heel het land vertegenwoordigt. De NUS wil Israël wetenschappelijk boycotten.
Ook de negatieve uitlatingen van de directeur van telecommunicatie-gigant Orange baarde Israël zorgen. Hij wilde niets liever dan de samenwerking met Israël beëindigen.
En dan zijn er natuurlijk de oude, beter bekende boycotten van Israëlische producten door Europese supermarkten. Al deze gebeurtenissen hebben ertoe geleid dat ook de gemiddelde Israëli intussen vreest voor de BDS-beweging.

Natuurlijk is er niet alleen negatief nieuws. Berichten over boycots zijn vaak alarmerend, maar kunnen ook leiden tot een anti-beweging zoals de massale protesten van consumenten tegen de COOP supermarktketen in Zweden met 655 winkels. Toen deze supermarktgigant Israëlische producten uit de schappen wilde halen, werd ze bedolven onder brieven, mails en telefoontjes van klanten die tegen de boycot waren.

Ook werd de voorgenomen boycot door NUS door de overkoepelende organisatie van Britse universiteiten direct teruggedraaid; musici treden nog steeds op in uitverkochte zalen in Israël; en bedrijven als Apple, Google, Microsoft en Intel gaan net als voorheen gewoon door met investeren in Israël. Frankrijk en de Amerikaanse staat Illinois hebben het boycotten van Israëlische producten zelfs wettelijk verboden.

De invloedrijke columnist Ben Dror-Yemini schreef waarom de BDS-beweging Israël bedreigt in zijn bestaan, ook al groeit de beweging maar langzaam. Yemini: ‘De overwinningen van de BDS-beweging zijn een overwinning in de strijd om de publieke mening. Zij stellen de zaken totaal verkeerd voor. Nu heeft de beweging nog geen invloed op de Israëlische economie, maar hoe lang nog? Binnen universiteiten, onderzoeksinstituten en in de media wordt Israël steeds vaker als een fout land aangemerkt.’

Het is verbazingwekkend hoe het de BDS-beweging lukt om het bestaansrecht van Israël volkomen te ontkennen, en hoe deze tendens met name onder hoog opgeleide mensen postvat. BDS gebruikt uitspraken over mensenrechten om vredelievende mensen te lokken, terwijl het tegelijkertijd de wedergeboorte van de staat Israël voorstelt als een criminele zaak. De leiders van de beweging hebben er nooit een geheim van gemaakt, dat zij de Joodse staat ten val willen brengen. Het hoofd van de BDS-beweging, Ali Abunimah, is voorstander van de één-staat- oplossing, waarbij de grenzen van Israël opengesteld moeten worden voor miljoenen Palestijnse vluchtelingen. Joden zullen dan een minderheid worden in deze staat.

Dit artikel verscheen in zijn geheel in het juli/augustusnummer van het Israel Today Magazine. Klik hier voor een abonnement.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.