Toerisme Israël op dieptepunt na Gaza-oorlog

maandag 10 augustus 2015 |  Israel Today Magazine
De Israëlische toerismebranche heeft zich nog steeds niet hersteld van de gevolgen van de Gaza-oorlog in de zomer van vorig jaar. Dat bleek afgelopen mei uit de cijfers van de Israel Hotel Association (IHA). Het aantal overnachtingen van buitenlandse bezoekers in Israëlische hotels in maart 2015 daalde met 33 procent ten opzichte van maart 2014.

Volgens het Israëlische Centraal Bureau voor de Statistiek daalde het aantal bezoekers slechts met 15 procent. Dit verschil in percentage wordt verklaard uit het feit dat heel wat toeristen slechts voor korte tijd in Israël zijn en dan in privé- onderkomens overnachten, of in hotels die geen lid zijn van de IHA.

In tegenstelling tot het kleiner geworden aantal buitenlandse bezoekers groeide het binnenlandse toerisme. Vergeleken met vorig jaar nam het aantal hotelovernachtingen van Israëli’s in eigen land met 21 procent toe. Het toerisme bestaat tegenwoordig vooral uit pelgrims en Joodse toeristen.

Voor de Gaza-oorlog waren de verwachtingen juist hooggespannen, want in de eerste helft van 2014 was het aantal toeristen met 16 procent gestegen. Het beloofde een recordjaar te worden. Toen de oorlog (bekend geworden onder de naam Operatie Beschermende Rand) begon, werden veel boekingen geannuleerd.

Israël staat op de zesde plaats in de rij van duurste reisbestemmingen. Noorwegen, Groot-Brittannië, Frankrijk, Australië en Zwitserland zijn nog duurder. Volgens het Forum van de Wereldeconomie staat Israël nu op de 136e plaats van de 141 landen die binnen de categorie toeristische trekpleisters vallen. In het vorige rapport stond Israël nog op de 53e plaats.

Dit artikel verscheen in zijn geheel in het juli/augustusnummer van het Israel Today Magazine. Klik hier voor een abonnement.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.