Israëlische archeologen verrast over zeldzame vondst

zondag 9 augustus 2015 |  Israel Today staf
Tijdens grondwerk ter voorbereiding van de bouw van een nieuwe kleuterschool in de Jeruzalemse wijk Amona ontdekten functionarissen de restanten van een Joods ritueel bad (mikweh) en een aangrenzende wijnpers, daterend uit de periode van de Tweede Tempel.

Elk bouwproject in Israël moet worden voorafgegaan door een gedegen archeologische inspectie, om ervoor te zorgen dat er niet wordt gebouwd op een plaats met grote historische waarde. Bij een dergelijk onderzoek deden de archeologen, die de plek van de nieuwe kleuterschool controleerden, deze vondst.

Het is niet ongewoon om in Jeruzalem en elders in het land zulke overblijfselen te vinden, die de oude band van het Joodse volk met het land aantonen.
Wat deze vondst zo bijzonder maakte, was hoe goed de talloze inscripties en muurschilderingen bewaard zijn gebleven. Alle inscripties waren in het Aramees, geschreven met het cursieve Hebreeuwse schrift, dat in die tijd gebruikelijk was.

Moshe Tur-Paz, hoofd van de Onderwijs-afdeling van de gemeente Jeruzalem, zei dat de 'archeologische en historische plaats die was blootgelegd, van enorme waarde is voor onze identiteit als Joods volk, en mogelijk meer licht werpt op het leven van onze voorouders in de stad Jeruzalem. We zullen contact houden met de Israel Antiquities Authority en samen onderzoeken hoe we educatief en symbolisch vorm kunnen geven aan deze ontdekking'.

Royee Greenwald en Alexander Wiegmann, die namens de Israel Antiquities Authority de opgraving leiden, zeiden: 'Dit is ongetwijfeld een zeer belangrijke ontdekking. Een dergelijke concentratie van inscripties en symbolen uit de Tweede Tempel periode op één archeologische site, en in een dergelijke staat van bewaring, is zeldzaam en uniek en zeer intrigerend'.

De Israel Antiquities Authority verwijderde snel de inscripties van de site en begon een ingewikkelde conserveringsbehandeling om de fragiele overblijfselen te beschermen tegen beschadiging. Na dat proces zullen experts de inscripties en beschilderingen nauwgezet onderzoeken, om hun oorsprong en betekenis, als die er is, te bepalen.

De vondst zal in de toekomst tentoongesteld worden gesteld, en de bouw van de nieuwe kleuterschool zal spoedig worden hervat.

Wilt u meer nieuws uit Israël? Klik hier om u aan te melden voor onze gratis dagelijkse nieuws e-mails.

Laatste uitgave

Ontvang uw - gratis - dagelijkse nieuws update

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.