Kabinet keurt Israëlische begroting 2015-2016 goed

donderdag 6 augustus 2015 |  NAI

Met 20 stemmen vóór hebben de ministers van het Israëlische kabinet donderdagochtend de begroting voor 2015-2016 goedgekeurd. De ministers hadden een hele nacht onderhandeld om uiteindelijk de omstreden begroting uit te werken, die vooral door de minister van Economische Zaken Arye Deri (Shas) bekritiseerd werd, omdat hij vreesde dat zijn eis tot een belastingverlichting voor de lagere inkomensklassen wellicht niet wordt aangenomen.

Ook minister Moshe Ya’alon van Defensie was kritisch over de begroting, omdat het leger vijf miljard shekel minder krijgt dan hij had gevraagd. Hij was de enige minister die zijn stem aan de begroting heeft onthouden. Het defensiebudget zal dit jaar 57 miljard shekel bedragen, en volgend jaar 55 miljard.

Het totale budget voor 2015 zal op 329,5 miljard shekel liggen en volgend jaar nog 13,8 miljard shekel hoger worden. Het begrotingstekort voor 2015-2016 zal 2,9 procent bedragen.

Premier Netanyahu prees het aangenomen plan en zei dat dit 'evenwichtig, doordacht en bevorderlijk voor de economische groei' zou zijn. Hij prees voorts de samenwerking van de regering om dit plan te hebben kunnen uitwerken.

Ook minister van Financiën, Moshe Kachlon (Koelanoe), vond positieve woorden voor de afronding van de onderhandelingen: 'De begroting is evenwichtig en weerspiegelt het verantwoordelijkheidsgevoel van de verantwoordelijke minister. Naast de verbeteringen voor de burgers, die minder hoeven uit te geven voor levensonderhoud en wonen, maken wij een aanvang met grote hervormingen die we in deze omvang lange tijd niet hebben gezien.'

Enkele ministers krijgen budgetverhogingen voor hun werkgebied, zoals het ministerie van Onderwijs met 4,0 miljard shekel, het ministerie van Volksgezondheid met 4,6 miljard shekel, en het ministerie van Sociale Zaken met een uitkering van 1,3 miljard shekel.

De hervormingen van de regering omvatten onder andere het plan om in de levensmiddelenbranche meer concurrentie te krijgen, de ontwikkeling en het planningsproces voor de bouw van nieuwe woningen te verbeteren, tarieven voor financiële dienstverlening zoals pensioenfondsen te verlagen, en tenslotte de hervorming van de gasmarkt door te zetten.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.