Israel Heute TV: Terreur, Torah en Toeristische plaatsen

Thursday, August 06, 2015 |  Tommy Müller

De man met de rode baard probeert een duidelijk antwoord te omzeilen. Hij draait eromheen en zoekt voor de draaiende camera naar een uitweg. De vraag die hem was gesteld, was duidelijk en eenduidig: Distantieert hij zich van de islamitische zelfmoordaanslagen? Mohammed Abu Tir doet het niet.

Slechts enkele weken na het interview, dat het Duitstalige tv-team van Israel Heute in een woning van activisten in Oost-Jeruzalem opnam, verdwijnt de islamist weer achter slot en grendel.

Israel Heute TV op de plaats van de misdaad: Politiewoordvoerder Micky Rosenfeld laat na een aanslag op een agent van de Israëlische grenspolitie bij de Damascuspoort in Jeruzalem een patroonhuls zien; cameraman Simon Heidt documenteert het gebeuren voor de tv-kijkers. Foto: Tommy Müller

Al bijna tien jaar bestaat de tv-uitzending Israel Heute TV, in heel Europa te zien via Bibel TV, via verschillende regionale zenders en via internet. 'De berichtgeving over Israël is in de Europese media vaak verschrikkelijk eenzijdig negatief,' bericht Tommy Müller, die het programma samen met hoofdredacteur Aviel Schneider heeft opgebouwd: 'Wij willen tonen hoe Israëli's leven, wat hen in het dagelijks leven bezighoudt, en waarom veiligheid in dit land zo’n grote rol speelt. Bovendien ontmaskeren wij Arabische propaganda en stellen wij de antisemitische hetze aan de kaak.'

Eén voorbeeld is hem in het bijzonder bijgebleven: 'In het stadsdeel Isawija van Jeruzalem wierpen gemaskerde Arabische jongeren stenen naar Israëlische politieagenten. Vanaf een heuvel in de buurt volgden verschillende internationale tv-teams het gebeuren. De Israëlische politie hield zich demonstratief passief en verhinderde alleen dat de stenengooiers verder de stad binnendrongen. Een Arabische journaliste berichtte live en beschreef voor de kijkers hoe de Arabische jeugd zich hier tegen de wrede Israëlische bezetters moet weren. Na de uitzending sprak ik de collega aan: 'De Israëli's hebben toch niets gedaan?' Haar antwoord was: 'Als ik iets anders bericht, heb ik straks geen baan meer.'

Ook bij de jongste Gaza-oorlog was Tommy Müller met de camera ter plaatse, en documenteerde hoe pizza’s aan Israëlische soldaten aan het front werden uitgedeeld, telkens weer onderbroken door raketalarmen. 'Jezelf plat op de grond laten vallen, wachten tot de raket secondes later inslaat, opstaan en doorgaan,' luidde het devies. „Maar alleen al de alarmtoon van de sirene doet je het bloed in je aderen stollen,' bericht een filmmaker, die na afloop van het militaire offensief de ouders van gevallen soldaten bezocht om de slachtoffers in filmopnamen te gedenken.

'We hebben ook veel moois opgenomen in het Heilige Land en bij het publiek in Europa gebracht,' onderstreepte Tommy Müller. Zo begeleidde het tv-team de zingende kapitein Daniel Carmel op het Meer van Gennesaret, onderzocht het geheimenissen in de grond onder de Westelijke Muur, dronk het met de zwijgende monniken van Latrun hun zelfgeperste wijn, of beleefde de inwijding mee van de nieuw opgebouwde Hurva-synagoge.
Ook talrijke bezienswaardigheden werden gepresenteerd, van de grotten van Rosh HaNikra bij de Libanese grens tot de zonnestranden van Eilat in het zuiden. In de herinnering blijven ook gesprekken met prominente politici zoals Benjamin Netanyahu, Simon Peres of Reuven Rivlin.

Welke bijdragen zijn vooral geliefd bij de kijkers? 'De meeste weerklank krijgen we op de Bijbelse commentaren van Ludwig Schneider,' verklaarde Müller, 'maar ook verhalen over joods-christelijke geloofservaringen, messiaanse Joden en Bijbelse achtergronden van hedendaagse gebeurtenissen zijn zeer geliefd bij het publiek. Behalve bij ons krijgen de mensen dat immers nergens te zien.'

Toen in 2005 de plannen voor de nieuwe Israël-televisie-uitzendingen bekend werden, kwamen er ‘deskundigen’ die zeker wisten dat 'het bulletin na drie keer weer op zou moeten houden, omdat het niet te financieren is'. Dank zij de steun van giften en sponsors bestaat het programma nog steeds, en elke maand worden twee nieuwe series van bijna 27 minuten geproduceerd, met moderne digitale techniek, met hoge resolutie. Dat is duur, net als de kosten voor reizen, logies en eten en drinken in het Heilige Land.

'Met de hulp van de Almachtige en met grote persoonlijke inzet van alle betrokkenen zijn we er al die jaren in geslaagd een attractief programma in elkaar te zetten,' aldus Tommy Müller. 'We hopen en bidden dat dit ons ook in de toekomst lukt, tot zegen voor de kijkers en voor het Israëlische volk'.

Dit was een blog-artikel uit de reeks 'Israel Heute TV', uit onze rubriek 'Israël helpen'. Wij danken u voor elke gift die u het land Israël en zijn bewoners laat toekomen.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.