Meer christenen nemen dienst in het Israëlische leger

Wednesday, August 05, 2015 |  NAI
In Israël wonen 130.000 Arabische christenen. Zij zijn net als islamitische Arabieren vrijgesteld van militaire dienstplicht, maar ze mogen wel vrijwillig in dienst gaan. Jonge Israëli's dienen drie jaar in het leger, vrouwen twee jaar. Jaarlijks zouden in principe 1400 Arabische christenen, die net van school komen, in dienst kunnen gaan.

Maar reeds jaren blijken slechts 20 tot 40 jonge christenen daartoe bereid te zijn. Daar zijn veel redenen voor. Maar daarbij speelt vooral sociaal-politieke druk uit eigen kringen een rol.
Dat binnen deze christelijke kringen dit beeld aan het veranderen is, wordt door de nieuwste cijfers weerspiegeld: Meer dan 200 christenen worden volgend jaar in het leger verwacht. Drie jaar geleden begon er voor het eerst een kentering te komen toen het aantal vrijwillige rekruten tot boven de 100 groeide.

Tegenover de Israëlische nieuwsdienst Walla zei Pini Gonen, reserve-overste, dat er pas onlangs een seminar is begonnen voor 48 Arabische christenen, waarvan twee vrouwen. Gonen is de initiator en leider van het Gadna-jeugdbataljon-project voor Arabische christenen in het Israëlische leger. Dit vier weken durende seminar biedt leiderschapscursussen, militaire voorbereiding en uitstapjes.

Gonen verklaarde in de pers dat de motivatie van de jonge christenen zeer hoog is. 'Afgelopen week werd een Arabische christelijke soldate, Jennifer, onderscheiden voor haar uitmuntende prestatie op een cursus voor het raketafweersysteem Iron Dome. Ook de basisopleiding had zij met bovengemiddelde cijfers afgesloten.'

Gonen gaat ervan uit dat het aantal christelijke rekruten nog verder zal toenemen. 'Wij zien nu reeds hoe zij officier met de rang van majoor worden in de meest uiteenlopende legeronderdelen. Hogere rangen zijn slechts een kwestie van tijd.'

Tawfiq, een 20-jarige Arabische christen op het seminar, zei tegenover Walla, dat zijn beide grootvaders bij de politie hebben gezeten, en dat ze voor hun overlijden tegen hem hadden gezegd dat hij de juiste weg moest kiezen. 'Mijn moeder wilde niet dat ik me bij een gevechtseenheid zou melden, en stuurde me voor studie naar Italië. Ik kwam terug en besloot in een gevechtseenheid te gaan dienen,' aldus Tawfiq. 'Ik heb een positieve instelling tegenover de Staat en wil graag mijn aandeel bijdragen. Ik schrijf me in met mijn eigen naam, en in naam van de gehele (arabisch-christelijke) gemeenschap, en ik hoop een van de beste commandanten te worden. Al diegenen die niet in militaire dienst gaan, zeg ik: jullie hoeven niet, maar val op zijn minst niet diegenen aan die daar wel toe besluiten. Het is mijn land.'

Als een van de sleutelfiguren achter de huidige trend wordt Vader Gabriël Nadaf uit Nazareth gezien, die jonge christenen aanmoedigt om in het leger te dienen.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.