Palestijnen zouden weer Israëlisch bestuur willen

woensdag 5 augustus 2015 |  Bassam Eid
Het volgende is een gastartikel van de vooraanstaande Palestijnse mensenrechten-activist, analist en commentator Bassam Eid. Hij beklaagt zich erover, dat Israël de invoer van grote hoeveelheden cement en grint toestaat, maar dat het voor inwoners van Gaza moeilijk is aan deze bouwmaterialen te komen om hun huis te repareren of te herbouwen.

Hieronder staat een gedeeltelijke telling van bouwmaterialen die in Gaza werden ingevoerd vanaf 6 juli 2015, bedoeld voor de wederopbouw na de verwoesting van de laatste oorlog:
• 3281 vrachtwagens met 131.240 ton cement;
• 353 vrachtwagens met 12.355 ton staal;
• 3.380 vrachtwagens met 135.200 ton grind;
• 276 vrachtwagens met 11.040 ton cement voor de Qatarese projecten;
• 19.628 vrachtwagens met 785.120 ton grind voor de Qatarese projecten.

Uit deze tellingen is duidelijk, dat het regime in Gaza in staat was de invoer van 142.280 ton cement te coördineren met Israël en er toestemming voor te krijgen, om wederopbouwprojecten in Gaza mogelijk te maken. Dat gebeurde via de doorlaatpost Karm Abu-Salem, [in Israël Kerem Shalom genoemd, in de zuidelijke punt van de Gazastrook, tegen de grens met Egypte aan].

Het is bekend, dat in de Gazastrook in de laatste dagen grote hoeveelheden cement zijn verplaatst, wat veel aandacht trok, maar toen werd nagegaan wie deze grote hoeveelheden cement heeft ontvangen werd het duidelijk dat deze transporten naar opslagplaatsen gingen van handelaren die onder controle van Hamas werken.

Op het moment dat ik dit schrijf heeft nog niemand die iets van deze bouwmaterialen nodig heeft, iets ontvangen, en de Gazanen beginnen zich af te vragen wat de bedoelingen van Hamas met deze grote hoeveelheden cement zijn.
Er wordt gespeculeerd, dat niemand zelfs maar één zak cement kan krijgen, omdat het allemaal naar Hamas gaat voor de bouw van bunkers en tunnels. Het is in Gaza bekend, dat Hamas zich gereedmaakt voor een nieuwe confrontatie met de IDF, dus ons wachten nog meer verwoestingen, meer slachtoffers, en meer doden.

Toen we een aantal mensen interviewden van hen wier huizen vorig jaar in de oorlog werden verwoest, waren de antwoorden zeer onthullend:

  • Een persoon antwoordde op de vraag, of hij hoopt dat zijn huis wordt herbouwd en hoe lang dat zou duren: 'Hamas bracht ons oorlog en we zeiden: OK. We werden bedreigd dat we als collaborateurs zouden worden behandeld als we onze huizen zouden verlaten, dus we gingen niet weg, en onze huizen stortten in op ons hoofd. Het is alleen door Allah's genade dat we niet werden gedood, en we zeiden: OK.
    Maar we hebben nu een punt bereikt, waar we bouwmaterialen moeten kopen op de zwarte markt voor extreem hoge prijzen, terwijl Hamas-leiders en -leden een comfortabel leven genieten en hun huizen hebben herbouwd zonder iemand verantwoording te hoeven afleggen. Dit is de ultieme schande van dat zogenaamde verzet, dat meer vernietiging brengt. Daarom droom ik vandaag van een burgerlijk bestuur, zodat ik mijn zonen een beter leven kan geven'.

  • Een andere man zei: 'We waren er trots op dat [Hamas] ons bescherming bood tijdens de oorlog, maar de tragedie is dat deze bescherming een hoge prijs koste: het in beslag nemen en vernietigen van onze huizen.
    Vandaag hebben zij een comfortabel leven, terwijl wij lijden en niemand voor ons zorgt. We wachten nog steeds op de beloften van [de Palestijnse Autoriteit] en Hamas, maar het wordt steeds duidelijker dat ze allemaal liegen, dus vandaag wachten we alleen op Allah's genade',
    en hij brak uit in huilen om de pijn van het gemis van zijn zoon en zijn vernietigde huis, dat niet meer veilig is om in te wonen.

De bewoners van Gaza zijn verdeeld in twee groepen: burgers die geen rantsoenkaarten hebben en die geen uitkeringen krijgen van de United Nations Relief and Works Agency (UNRWA), en immigranten die rantsoenkaarten hebben en de diensten van de hulporganisatie genieten. Wat de UNRWA betreft, zijn hoofddoel is de wederopbouw van de verwoeste huizen voor de immigranten, en daarna misschien kijken naar het helpen van de burgers.

We spraken met iemand die geen rantsoenkaart heeft, en hij zei: Ik wilde wel, dat mijn grootvader uit Gaza was geëmigreerd en daarna was teruggekeerd, zodat ik een rantsoenkaart kon krijgen. We wisten niet, dat er een dag zou komen dat deze kaart alles voor ons zou betekenen. Het is gewoon wreed dat mijn buurman duizenden dollars ontvangt om cement te kopen om zijn huis weer op te bouwen, terwijl ik wacht op de genade van de regering van hypocrisie (hij bedoelt de Palestijnse 'eenheids'regering). Om mijn verwoeste huis weer op te bouwen moet ik geld lenen, en de geldschieter zou moeten wachten op terugbetaling omdat we maar weinig geld van de overheid krijgen. Helaas is het niet mogelijk om iemand te vinden die me het geld zou willen lenen.'

De inwoners van Gaza maken zich ook zorgen over de moeilijke financiële situatie van UNRWA. We moeten ons afvragen, of het agentschap een academisch jaar zal moeten annuleren [en zijn scholen gesloten houden], wat niet veel geld zal besparen en waarschijnlijk niet veel zal helpen bij de wederopbouw van onze verwoeste huizen.

Een andere burger klaagt dat UNRWA er niet in slaagt om effectief te herbouwen wat de oorlog heeft vernietigd. Hij zei: 'De medewerkers van het agentschap zorgen eerst voor Hamas en zijn leden, en zeggen tegen ons dat hun financiële crisis verhindert dat ze hun verantwoordelijkheid voor ons vervullen. Ze geven ons alleen voedsel en medicijnen, en dat is het beste dat we van hen kunnen krijgen'.

Als je in Gaza rondloopt om de ware betekenis van corruptie te peilen, vind je die bij de regering in Gaza. Helaas zwijgt UNRWA en laat het na Hamas te confronteren met zijn corruptie en zijn excessen op het gebied van wederopbouw en bij andere zaken.

Als gevolg daarvan vertrouwen de inwoners van Gaza niemand om de problemen van Gaza op te lossen, vooral die op het gebied van wederopbouw en elektriciteit. De zin die je veel hoort bij de inwoners van Gaza is: 'We wilden wel dat het Israëlische burgerlijke bestuur zou terugkeren'.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.