Israëlische artsen redden leven van Arabische tiener

Tuesday, August 04, 2015 |  NAI

Medici van het Rambam-ziekenhuis in Haifa hebben in een kostbare operatie het leven gered van een 18-jarige Arabier uit Hebron. Muhammed Jabari had uitbundig zijn schooldiploma gevierd en ging daarbij uit het raam van een rijdende auto hangen. Toen zijn vriend, die aan het stuur zat, een scherpe bocht maakte, werd het bovenlichaam van de jongeman in elkaar gedrukt. Hij kwam in levensbedreigende toestand het ziekenhuis in Hebron binnen.

Het Rambam ziekenhuis in Haifa, genoemd naar de bekende middeleeuwse Joodse torahgeleerde en arts Maimonides. Foto: Moshe Shai (Flash 90).

Daar konden de artsen hem niet helpen, en daarom werd hij naar de intensive care van het Auguste-Victoriaziekenhuis op de Olijfberg in Jeruzalem gebracht, Daar werd hij onder narcose gebracht en kunstmatig beademd. Desondanks ging zijn toestand steeds verder achteruit.

Zoals het dagblad Jerusalem Post bericht, nam dr. Abed Al-Rauf Biya, een vooraanstaande Arabische arts in het ziekenhuis, vervolgens contact op met zijn Joodse collega dr. Zwi Adler in het Rambam-zieknhuis in Haifa. Dat ziekenhuis is met 1000 bedden het grootste in Noord-Israël en beschikt over een speciaal beademingsapparaat, dat meteen die nacht per ambulance van Haifa naar Jeruzalem werd gebracht. Specialisten van het Rambamziekenhuis sloten Muhammed Jabari aan dit apparaat aan en brachten hem voor verdere behandeling naar Haifa.

Inmiddels is de achttienjarige weer bij bewustzijn en kan hij met de artsen en met zijn familie spreken. Na een behandeling in Haifa van inmiddels twee weken is hij buiten levensgevaar.

'Hij zweefde tussen leven en dood toen hij hier binnenkwam,' lichtte dr. Adler toe, 'maar door onze apparatuur konden zijn longen zich weer herstellen. Hij zal nog een aantal malen geopereerd moeten worden, maar wij zijn zeer optimistisch dat hij weer een heel normaal leven zal kunnen leiden.'

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.