Politie tast door: Joodse extremisten gearresteerd

dinsdag 4 augustus 2015 |  NAI
De Israëlische geheime dienst Shin Bet en een politie-eenheid uit Judea en Samaria hebben de bekende rechtse activist Meir Ettinger gearresteerd. De arrestatie vond plaats nadat de Israëlische regering had besloten om harder op te treden tegen Joodse extremisten. Aanleiding was de brandstichting in het Palestijnse dorp Doema, waarbij een baby om het leven kwam.

De bekende extremist Meier Ettinger. Foto: Flash 90.

Ettinger woont in Safed en is de kleinzoon van de bekende Joodse extremist Rabbi Meir Kahane, die in de jaren ’70 van de vorige eeuw eiste dat alle niet-Joden uit Israël verdreven zouden worden. Kahane kwam in 1990 bij een aanslag in Manhattan om het leven, zijn zoon werd in 2000 vermoord. Een voorlopig besluit moest zijn kleinzoon Meir Ettinger een jaar lang uit Judea, Samaria en Jeruzalem weghouden.

Volgens informatie uit veiligheidskringen wordt Ettinger ervan verdacht 'tot een extremistische organisatie te behoren.' Ettinger zelf beweert dat een dergelijke terroristische organisatie helemaal niet bestaat. Er zouden echter steeds meer Joden zijn wier ideeën over normen en waarden sterk afwijken van die van het hooggerechtshof of de geheime dienst.

Intussen is er nog een man gearresteerd, die op Facebook en WhatsApp zijn vreugde uitte over de dood van een 16-jarig meisje, dat bij een aanval met een mes tijdens de homoparade in Jeruzalem zwaargewond was geraakt. Zij is in het ziekenhuis aan haar verwondingen bezweken. Gilad K. schreef: 'Ik was heel blij toen ik hoorde dat het slachtoffer van de aanval met een mes nu toch is gestorven.' Bovendien voegde hij toe, dat hij medelijden heeft met de aanvaller Yishai Schlissel. Als dat meisje niet dood was gegaan, zou hij in de gevangenis zijn gekomen zonder werkelijk succes te hebben gehad.

Het openbaar ministerie doet ook onderzoek naar rechtse activisten, die ervan worden verdacht video’s op YouTube te hebben gezet die president Reuven Rivlin en premier Netanyahu Duits sprekend en in Nazi-uniformen tonen.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.