Turkse moslims herbouwen synagoge in Diyarbakir

dinsdag 4 augustus 2015 |  David Lazarus
Abdullah Demirbas (foto), voormalig burgemeester van de Oude Stad van Diyarbakir, een grote en belangrijke stad aan de oevers van de rivier de Tigris, herstelt een plaatselijke synagoge die de Joodse bevolking gebruikte voordat ze door de Turken werden verdreven.

'Dit gebied in Turkije behoort aan de Joden,' zei Demirbas in een recente bijeenkomst in Jeruzalem. 'Het is hun land en onze verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat ze hier in onze stad worden erkend en gerespecteerd.'

Demirbas is een moslim. Hij is van mening dat hij de wonden, die werden veroorzaakt toen de Joden zijn land ontvluchtten, deels kan helen door hun synagoge te herstellen. Hij is naar Jeruzalem gekomen om met Koerdische Joden te overleggen over zijn plannen om hun oude gebedshuis te herstellen. Er wonen meer dan 100.000 Turkse Joden in Israël, de meesten van hen in Jeruzalem.

'Het is altijd mijn droom geweest om naar Israël te komen,' vertelde Demirbas aan de groep Messiaanse Joden en christenen die in Jeruzalem bijeen waren om te luisteren naar zijn plannen om de synagoge te herbouwen. Duidelijk ontroerd door de eenheid die hij zag tussen de Arabische en Joodse gelovigen in Israël zei hij dat dit het soort 'Shalom' was, waarnaar hij verlangt in zijn eigen land en in het hele Midden-Oosten.

Naast het herbouwen van de synagoge zette Demirbas zich ook in voor de christenen. Hij was de eerste Turkse functionaris die van de moslimregering toestemming kreeg om in zijn stad een kerk te bouwen. Hij is persoonlijk het instrument geweest voor de wederopbouw van zes Armeense en Assyrische kerken in Diyarbakir.

Demirbas inspireerde toen de lokale moslims om de kerken weer op te bouwen en dezelfde christelijke groepen te steunen, die ze vroeger hadden vervolgd. 'Het gaat niet alleen om de gebouwen die ik wil bouwen. Het gaat erom, te leren om elkaar te respecteren en te leren samenleven. God heeft ons geschapen om samen te leven,' zei hij.

Demirabas kan dan wel dromen van vrede in het Midden-Oosten, maar vanwege zijn gedurfde standpunt heeft hij talrijke doodsbedreigingen ontvangen en is getracht hem te vermoorden. Hij is niet bang om in het openbaar islamitische haat en agressie tegen Joden en christenen te bestrijden. Maar de meeste moslims zijn geïrriteerd door inspanningen om in vrede met Joden en christenen te leven, met name omdat de Koran leert dat 'als een jood of christen er niet mee instemt dat Mohammed de enige profeet van God is, moeten zij worden behandeld als ongelovigen en moet je hen de oorlog verklaren.'

Om het nog erger te maken, is Demirbas ook een fervent verdediger van de rechten van vrouwen in een land waar vrouwen regelmatig worden mishandeld, gekleineerd en publiekelijk vernederd. Zijn activiteiten ter ondersteuning van de vrouwen hebben moslims woedend gemaakt, omdat zij geloven dat Allah wil dat ze 'hun vrouwen slaan.'

Demirbas, die wordt beschouwd als een van de 'meest ongewenste personen' van Turkije, werd gevangen gezet omdat hij respect toonde voor Joden, christenen en andere religieuze groepen. Maar de mensen houden van hem en kozen Demirbas tot burgemeester van zijn stad, vanuit zijn cel!

Voordat hij betrokken raakte in de politiek kreeg Demirbas gedurende 29 jaar bekendheid als docent filosofie en onderwijskundig leider in de regio. Hij is nu een vooraanstaand lid van de Democratische Volkspartij, die onlangs 80 zetels kreeg in de Turkse parlementsverkiezingen.

Nu president Erdogan aan het roer van de regering staat zal Turkije waarschijnlijk het systematische proces van islamisering voortzetten, en dat betekent meer vervolging van christenen en wat je antisemitische haat jegens Israël kunt noemen. Maar burgemeester Demirbas en zijn Democratische Volkspartij (HDP) vormen nu een serieuze uitdaging voor Erdogan, en deze recente verkiezingen zouden het begin kunnen zijn van een geleidelijke omkering van de islamisering van Turkije's 75 miljoen inwoners.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.