Israël bindt de strijd aan met 'Joodse terreur'

maandag 3 augustus 2015 |  NAI
Na de brandstichting in het Palestijnse dorp Doema heeft het veiligheidskabinet zondag besloten tot een reeks maatregelen om het 'Joodse terrorisme' te bestrijden en dergelijke voorvallen te verhinderen. Afgelopen weekeinde demonstreerden duizenden Israëli's in het hele land tegen haat en geweld.

Demonstratie in Tel Aviv, waar de deelnemers de recente bloedbaden veroordelen en zich tevens tegen 'homofobie' keerden. Foto: Tomer Neuberg (Flash90).

Voortaan kunnen ook Joden zonder rechterlijk vonnis weken- of zelfs maandenlang in arrest blijven wanneer de procureur-generaal dit in het belang van het gerechtelijk onderzoek eist. Tot nog toe werd deze 'administratieve hechtenis' alleen bij Palestijnen toegepast.
Drie ministers zullen verdere maatregelen uitwerken om effectief op te treden tegen terroristen: minister van Defensie Moshe Ya’alon, minister van Binnenlandse Veiligheid Gilad Erdan en minister van Justitie Ayelet Shaked.

Voortaan geldt een hardere aanpak voor de 'prijskaart'-acties, die hoofdzakelijk door nationalistische Israëlische jongeren worden uitgevoerd. Zij hebben moskeeën met verf bespoten, auto’s van moslims in brand gestoken en talloze zaken beschadigd, om te laten zien dat de Palestijnen een prijs moeten betalen voor hun strijd tegen Israël.

De regering zou de 'prijskaart'-acties voortaan als 'terrorisme' beschouwen, zei men in Jeruzalem. De binnenlandse geheime dienst zou de radicale Joodse activisten intensiever observeren, hun telefoongesprekken opnemen en undercover-rechercheurs inzetten, aldus melden Israëlische media vandaag.

Israëls president Reuven Rivlin veroordeelde scherp de aanslagen op de homoparade in Jeruzalem en op het Palestijnse gezin in Doema. Bij een demonstratie in Jeruzalem verklaarde hij dat het land nodig wakker geschud moet worden. De vlammen van geweld en haat breiden zich over het land uit. Deze vlammen kunnen niet worden geblust door ze alleen maar openbaar te veroordelen. Men moet er daarentegen veel vastberadener tegen optreden: in het onderwijssysteem, bij justitie, bij de leiders van het volk: 'Wij moeten deze vlammen blussen, voordat ze ons verteren.'

Rivlin kreeg naar aanleiding van zijn rede zware kritiek: In de sociale media dook een gemanipuleerde foto op, die hem toonde met een keffiyeh, de traditionele hoofdbedekking van de Palestijnen. 'U bent niet mijn president,' stond daaronder te lezen. Het staatshoofd werd ook met moord bedreigd. Een speciale afdeling van de politie doet onderzoek naar de schrijvers.

Op demonstraties in Jeruzalem, Tel Aviv en Haifa veroordeelden politici uit alle delen van het partijpolitieke spectrum de aanslagen ten sterkste. 'Wij zijn vastberaden om met alle kracht op te treden tegen het verschijnsel haat, fanatisme en terrorisme van welke kant dan ook,' onderstreepte premier Benjamin Netanyahu.

Bij een demonstratie in Tel Aviv sprak voormalig president Simon Peres: 'Degenen die opruien tegen Israëlische Arabieren, moeten zich niet verbazen wanneer kerken en moskeeën branden en wanneer er uiteindelijk ’s nachts een baby verbrandt,' verklaarde hij.

Noch scherper sprak het hoofd van de linkse partij Meretz, Zahava Galon, zich uit: 'De aanval met een mes op de demonstranten en de brandstichting in Doema moeten betiteld worden zoals ze zijn: het is Joods terrorisme, het is de Joodse IS.'

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.