Temperaturen tot 49 graden – Airco's lopen warm

maandag 3 augustus 2015 |  NAI
Het Heilige Land zucht onder een hittegolf. Door de recordbrekende temperaturen is het stroomverbruik door airco's enorm toegenomen. In Kibboetz Gilgal en Bet Ha'arava in de zuidelijke Jordaanvallei is de temperatuur tot 49 graden gestegen.

Israëli's zoeken verkoeling bij de waterval in Ein Ayub in het noorden van het land. Foto: Basale Avidat (Flash 90).

Op veel plaatsen worden momenteel nieuwe temperatuurrecords vastgesteld. De hittegolf begon afgelopen donderdag en zal volgens de meteorologische dienst de hele week aanhouden. De oorzaak is een subtropisch hogedrukgebied, zei dr. Amos Porat, hoofd van de Israëlische Meteorologische Dienst in de Jerusalem Post. 'Dit beweegt langzaam, dus het is stabiel en zal nog enige tijd boven Israël blijven. Een hogedrukgebied zorgt ervoor dat warme lucht daalt, en dan wordt het steeds warmer en droger.'

Veel regio's strijden om het record van de hoogste temperatuur. De dalen in het oosten van Israël hadden temperaturen tussen 43 en 46 graden. Op de hellingen van Galilea, in de zuidelijke Golanhoogte en in de Jizreëlvallei liep het kwik op tot 42 tot 43 graden, in de bergen tot 41 graden. Ook in de noordelijke Golanhoogten wees de thermometer 38 graden aan. Alleen in de kustgebieden was het iets koeler met 34 tot 36 graden. De luchtvochtigheid was 60-70 procent. Langs de kust waren de temperaturen met 31 graden draaglijk.

Evenals de temperatuur neemt ook het stroomverbruik in het hele land toe tot ongekende hoogten. Zondagmiddag om 15 uur bereikte het stroomverbruik 12.525 megawatt, en was er slechts een minimale reserve van 900 MW, volgens de Israëlische elektriciteitsmaatschappij. Die meldde dat de Israëli's nog nooit eerder op een zomerdag zoveel stroom hadden gebruikt voor hun airconditioning. Tot nu toe stond het record op 11.880 MW, op 19 juli 2012.
In de winter van dit jaar, op 12 januari, werd 11.930 MW verbruikt, toen de Israëli's hun airconditioners gebruikten om te verwarmen.

Het energiebedrijf waarschuwde, dat overbelasting van het elektriciteitsnet tijdens de hittegolf tot stroomuitval kan leiden.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.


Overstromingen

Extreem weer

Smeltende ijsbergen

Vulkanische aswolken en zware aardbevingen

Als ik niet beter wist, zou ik denken dat de planeet probeert ons iets te vertellen.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.