Hoe reageren Israëli's en Palestijnen op aanslagen?

maandag 3 augustus 2015 |  NAI
De afgelopen dagen hadden twee gewelddaden plaats in Israël. De ene kostte een kind het leven; bij de andere vielen geen doden, hoewel dit waarschijnlijk het doel van de aanvaller was. Hoe reageerden de Israëlische en de Palestijnse maatschappij op deze gewelddaden?

Demonstratie in Gaza voor de overleden baby.

Eerst stak een ultraorthodoxe man met een mes in op deelnemers aan de Jeruzalemse homoparade, en in de nacht erna werd het huis van een Palestijns gezin in brand gestoken, waardoor een baby stierf. Er zijn nog geen definitieve resultaten van het lopende onderzoek, maar algemeen wordt uitgegaan van nationalistische motieven; momenteel kunnen mogelijke andere motieven niet worden uitgesloten.

De Israëlische maatschappij is geschokt door deze daden, en dit weekeinde werden demonstraties gehouden in Tel Aviv, Jeruzalem en Haifa, waaraan duizenden deelnamen om te laten zien dat deze daden breed worden veroordeeld.

Rabbijnen uit alle richtingen van het Jodendom veroordeelden de acties, zelfs degenen die tot de ultraorthodoxen worden gerekend. Want 'Gij zult niet doden' geldt ook voor homoseksuelen en Arabieren. Vooral de uitspraken van de rabbijnen zijn belangrijk, omdat de daders in beide gevallen voortkomen uit het religieuze deel van de Israëlische samenleving.

Terwijl de Israëlische samenleving dus de daders veroordeelt en zich verontschuldigt bij de Palestijnen en de internationale gemeenschap, ziet de reactie aan Arabische kant er geheel anders uit, wanneer soortgelijke aanslagen tegen Joden worden uitgevoerd.

Na het bloedbad in de synagoge in Jeruzalem bijvoorbeeld veroordeelde de Palestijnse leider Abbas weliswaar de daad, maar pas nadat hij twee maal was opgebeld en onder druk was gezet door de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, John Kerry. In zijn veroordeling legde hij de schuld voor de aanslag bij de Israëli's en veroordeelde ook hun 'aanval op de Tempelberg, andere heilige plaatsen en brandstichting in moskeeën en kerken door Israëli's'.

Maar andere functionarissen van zijn regering bekritiseerden hem wegens de veroordeling van de aanslag op de synagoge en verklaarden dat het om een 'natuurlijke reactie op de misdaden van Israël' ging.
Hamas en het tot Fatach behorende Volksfront voor de Bevrijding van Palestina ((PFLP) verwelkomden zelfs het bloedbad in de synagoge en noemden het 'heroïsch'.

Bovendien worden terroristen in de Palestijnse media geëerd als helden en worden straten en pleinen naar hen genoemd. Na een 'geslaagde' aanval op Joden delen Palestijnen snoepgoed uit op straat. In Israël gevangen terroristen en families van zelfmoordterroristen ontvangen als 'beloning' maandelijkse betalingen van de Palestijnse Autoriteit.

In elke samenleving zijn gekken die het recht in eigen handen nemen. Het verschil zit in de manier waarop de maatschappij op deze mensen reageert. Terwijl heel Israël de gek veroordeelt, worden zulke mensen en daden gevierd in de Palestijnse samenleving en actief gepromoot.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Laatste uitgave

Ontvang uw - gratis - dagelijkse nieuws update

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.