Eerste kinderkamp voor Israëlische Aramese christenen

Sunday, August 02, 2015 |  Israel Today staf
Voor de meeste kinderen in deze regio is het nu de tijd om naar een zomerkamp te gaan. En de Arabisch-sprekende christenen die vooral in het noorden van Israël wonen, vormen daarop geen uitzondering.

Maar terwijl de Israëlische Joodse kinderen vooral recreatieve activiteiten zullen doen, en de Palestijnse kinderen in de Gazastrook door Hamas worden getraind voor de strijd, zullen de christenen aansluiting zoeken bij hun oude Aramese wortels.

Het Israëlische Aramese zomerkamp begon afgelopen donderdag onder auspiciën van de Israëlische Aramese Christelijke Associatie (ICAA) in de Galilese stad Kfar Baram. Vooraf publiceerde de ICAA dit Hebreeuwse persbericht:

'... Van 30 juli tot 3 augustus wordt het eerste christelijke Aramese kinderkamp gehouden - na de historische erkenning door de Staat Israël en het Joodse volk - van de Arabisch-sprekende christenen in het land als de afstammelingen van de Aramese natie.

'De Israëlische Aramese Christelijke Associatie, onder leiding van IDF-majoor (res.) Shadi Khalloul, (...) blijft, ondanks verschillende aanvallen, provocaties en bedreigingen van de zijde van Arabische en islamitische elementen, die bedoeld zijn om te verhinderen dat wij terugkeren naar onze Aramese wortels en onze taal in stand houden, die we in het verleden deelden met Joden en Arameeërs die in het land woonden.'

'Als beweging blijven wij onze samenwerking met de Joden versterken en we blijven loyale burgers van de Staat (...) We zullen de strijd voortzetten om ons erfgoed en onze taal te behouden, gecentreerd op de oude nederzetting Kfar Baram.'

'De maronitische christenen van Baram zijn in de Staat Israël geïntegreerd in verschillende rollen, onder meer als lid van de veiligheidsdiensten en het leger. Velen doen ook nationale dienst en verheugen zich in een waardig leven samen met hun broeders, de Joden, in de Staat Israël.'

Zoals vermeld in het persbericht wordt het kamp gehouden in Kfar Baram en gericht op deze stad, die van groot symbolisch belang is voor de Israëlische christelijke gemeenschap.

Kfar Baram was oorspronkelijk een Joods dorp, dat zeker zo oud is als de tijd van koningin Esther. Resten van een grote oude synagoge zijn duidelijk zichtbaar. Op een gegeven moment, tussen de 7e en 13e eeuw AD, verlieten de Joden het dorp om onbekende redenen. Enkele eeuwen later was Kfar Baram een ​​volledig christelijk dorp geworden.

Tijdens de Onafhankelijkheidsoorlog in 1948 veroverde de IDF Kfar Baram en hervestigde zijn christelijke bevolking elders. Omdat het dorp dicht bij de Libanese grens ligt, en Israël in die tijd op zijn hoede was voor Arabisch sprekende christenen, werd het na de oorlog aan de inwoners verboden om terug te keren naar Kfar Baram, uit angst dat het een plaats van terroristische infiltratie zou worden.

Die angst is er vandaag duidelijk niet meer, omdat Israël nu zijn christelijke bevolking als een loyaal en integraal onderdeel van de Israëlische samenleving beschouwt. Om die reden loopt de Israëlische Christelijke Aramese Associatie voorop bij de inspanningen om Kfar Baram weer op te bouwen en de gemeenschap terug te brengen naar het huis van haar voorvaderen.

In een eerder interview vertelde Khalloul aan Israel Today, dat de wederopbouw van Kfar Baram niet alleen belangrijk is voor de lokale christenen, maar voor Israël als geheel, omdat het de Arabieren de mogelijkheid ontneemt om cynisch christenen te gebruiken in hun anti-Israëlische propaganda.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.