Rellen op Westbank en veel kritiek op Israël na brandstichting

zaterdag 1 augustus 2015 |  Tommy Müller
De brandstichting in het huis van een Palestijns gezin, in de nacht van donderdag op vrijdag, waarbij een baby werd gedood en zijn broer en ouders ernstig gewond raakten, is wereldwijd scherp veroordeeld. In het hele land waren rellen; bij een ervan werd een Palestijnse aanvaller gedood.

Geschokte Israëli's bij een demonstratie in Jeruzalem. Zij veroordeelden de brandstichting, evenals het aanvallen van deelnemers aan de gayparade met een mes. Foto: Yossi Zamir (Flash 90).

De politie vermoedt dat Joodse extremisten de brand hebben gesticht. Volgens berichten van ooggetuigen zouden twee met bivakmutsen gemaskerde mannen een brandbom door een raam hebben gegooid van het huis in Doema. Pas toen het huis in brand stond, zouden ze naar een nabijgelegen Joodse nederzetting zijn gevlucht. Politie, het leger en de inlichtingendiensten zoeken momenteel intensief in de regio. De regering heeft de autoriteiten opgedragen om alle mogelijkheden te gebruiken om de terroristische aanslag snel te op te lossen.

De VN-Veiligheidsraad sprak van een 'duivelse terreuraanval'.
De Palestijnse president Abbas kondigde aan, dat hij Israël voor deze oorlogsmisdaad voor het Internationaal Strafhof zal brengen. Saeb Erekat, de Palestijnse onderhandelaar in de vredesonderhandelingen met Israël, zei: 'Dit is het resultaat van tientallen jaren van passiviteit van de Israëlische regering bij het terrorisme door de kolonisten.' In de Arabische Staten reageerde de bevolking met woede en ontzetting over de 'kindermoord van de zionisten'.

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken riep de Israëli's en de Palestijnen op om kalm te blijven en de spanning niet verder te laten oplopen. Wereldwijd werden 'Joodse kolonisten' scherp bekritiseerd.
De Europese Unie sprak van een 'koelbloedige moord op een Palestijnse kleuter 'en riep op tot 'zero tolerance voor geweld van pioniers.' De regering moet de Palestijnse bevolking beschermen.

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu en president Reuven Rivlin bezochten de vierjarige jongen die ernstig verbrand in de ICU van een Israëlische gespecialiseerde kliniek ligt. Rivlin erkende dat de Staat veel te laks heeft gehandeld met Joodse extremisten. Netanyahu sprak telefonisch met de Palestijnse president Abbas en riep hem op, het terrorisme gezamenlijk te bestrijden. Hij zegde Abbas toe, de Palestijnse Autoriteit te informeren over de voortgang van het onderzoek.

Aan de begrafenis van de gedode peuter Ali namen ongeveer 2000 mensen deel. Uit angst voor aanvallen werd het voor Palestijnse arbeiders vrijdag verboden Joodse nederzettingen binnen te gaan, en de toegang tot de Tempelberg in Jeruzalem werd beperkt. Aan Israëli's in Judea en Samaria werd door de overheid gevraagd, voorlopig in hun nederzettingen te blijven en niet rond te reizen.

In de Palestijnse gebieden kwam het tot rellen, o.a. in Hebron, Nablus en de controlepost Kalandia in de buurt van Ramallah. Daar kwam volgens Palestijnse bronnen een man om het leven, maar dit werd niet bevestigd door de Israëlische autoriteiten.
In de buurt van de nederzetting Kochav HaShahar beschoot een onbekende een Israëlisch voertuig; de inzittenden bleven ongedeerd.
In de buurt van de nederzetting Yitzhar was een grote brand, die waarschijnlijk door brandstichting was ontstaan, maar snel kon worden geblust.

In Jeruzalem werd een lid van de grenspolitie licht gewond toen hij door een fles op het hoofd werd getroffen. In het stadsdeel Issawija werd de grenspolitie bekogeld met molotovcocktails, de politieagenten verdedigden zich met waterkanonnen en traangas. In Jeruzalem demonstreerden ook een ​​paar honderd mensen tegen de recente golf van haatmisdrijven.

In Bir Zeit werd 17-jarige Laith al-Khaldi neergeschoten nadat hij een brandbom had gegooid naar Israëlische soldaten. Enkele uren later meldden de lokale media, dat de jongen aan zijn verwondingen was overleden in het ziekenhuis van Ramallah.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.