Knesset keurt wet op dwangvoeding gevangenen goed

Friday, July 31, 2015 |  NAI

Het Israëlische parlement heeft een omstreden wet goedgekeurd: De Knesset was het ermee eens dat dwangvoeding van gevangenen tijdens een hongerstaking toegestaan is. Met 46 tegen 40 stemmen werd de wet er doorgedrukt. Dit biedt rechters de mogelijkheid gevangenen te dwingen tot dwangvoeding of medische behandeling wanneer hun leven of hun gezondheid in gevaar is.

De Israëlische militaire gevangenis Ofer in de buurt van Betunia. Foto: Miriam Alster (Flash90).

Palestijnse gevangenen gaan in Israël steeds weer in hongerstaking. Velen gebruiken dit middel om bekendheid te geven aan hun gevangenisstraf zonder rechterlijk proces (zogenaamde administratieve detentie). De afgelopen jaren moesten tientallen Palestijnse gevangenen na hun hongerstaking naar het ziekenhuis worden gebracht, omdat hun gezondheidstoestand zorgwekkend was. Israël vreest dat de dood van een van dergelijke gevangenen enorme onrust zou kunnen veroorzaken. In het verleden heeft Israël om die reden vaak gevangenen vrijgelaten voordat hun gezondheid te ernstig was aangetast.

De wet zou nu 'een evenwicht scheppen tussen de belangen van een Staat om het leven van gevangenen te beschermen en het recht op vrije ontplooiing van de persoonlijkheid en zelfbeschikking over zijn lichaam,' lichtte David Amsalem toe, een lid van de Likoedpartij, die de wet mede had voorgesteld. Hij voegde toe dat de beslissing over dwangvoeding aan een rechter of een officier van justitie is, nadat deze de diagnose van een arts en het standpunt van de gevangene heeft gehoord.

Critici stellen daartegenover dat dwangvoeding onethisch en vergelijkbaar met foltering is. De Israëlische vereniging van artsen heeft zijn leden opgeroepen niet met de Staat samen te werken. De vereniging wil bij het Hooggerechtshof bezwaar aantekenen. 'De Israëlische artsen zullen naar medische en ethische uitgangspunten blijven handelen, en deze verbieden artsen om mee te werken aan foltering. En bij dwangvoeding is sprake van foltering,' meende Leonid Eidelmann, voorzitter van de artsenvereniging.

Qadura Fares, voorzitter van de Palestijnse gevangenenhulp, noemde de wet 'weerzinwekkend'. Een hongerstaking zou vaak het enige middel zijn waarmee gevangenen tegen onwettige gevangenschap en onmenselijke voorwaarden kunnen protesteren. En dit middel wordt de gevangen nu ontnomen.

Israëls minister van Binnenlandse Zaken verdedigde de wet, omdat deze nodig zou zijn geworden. 'Hongerstaking door gevangenen werd de afgelopen jaren als middel misbruikt om Israël af te persen om vrijgelaten te worden. De nieuwe wet biedt de staat de mogelijkheid om minder chanteerbaar te worden,' zo rechtvaardigde Ersan de wet. Deze was reeds in 2012 geformuleerd, maar pas nu werd hij ter behandeling ingediend.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.