Zes gewonden bij aanval op Jeruzalemse homo-parade

vrijdag 31 juli 2015 |  NAI
Een ultraorthodoxe Jood met een strafblad heeft een bloedbad veroorzaakt bij de Jeruzalemse Gay Pride Parade. Volgens ooggetuigen stak Yishai Shlissel schreeuwend met een mes om zich heen en verwondde in de Keren Hayesodstraat zes personen, voordat hij werd overmeesterd door de politie.

Politieagenten en voorbijgangers zorgen voor een van de door Shlissel neergestoken personen. Foto: Miriam Alster (Flash 90).

Vier slachtoffers werden zo gewond dat ze in het ziekenhuis moesten worden opgenomen. Volgens de politie is een 16-jarig meisje in levensgevaar.

De dader is een bekende van de politie: Shlissel had een soortgelijke aanslag uitgevoerd bij de parade in 2005 en drie mensen verwond. Hij was toen veroordeeld tot twaalf jaar gevangenisstraf voor poging tot moord en was bijna een maand geleden vrijgelaten wegens goed gedrag.

Aan de parade namen ongeveer 500 mensen deel. Terwijl de veel grotere homoparade in Tel Aviv algemeen is geaccepteerd, is de mars van homoseksuelen in Jeruzalem zeer omstreden. Religieuze groepen proberen al jaren tevergeefs om de parade in de 'heilige stad' te verhinderen. In hun ogen is het praktiseren van homoseksualiteit zonde.

Het kantoor van premier Netanyahu sprak van een 'ernstig incident'. In Israël moet iedereen zelf kunnen beslissen volgens welke normen hij of zij wil leven. Ook de Jeruzalemse burgemeester Nir Barkat veroordeelde het bloedbad: 'Jeruzalem is een plaats voor iedereen. We zullen samen met de politie iedereen bestrijden die een ander geweld aandoet.' De regering maakte bekend, dat de jeugdvereniging van de Israëlische homoseksuelen (Israël Gay Youth – IGY) in de toekomst meer subsidies zal ontvangen.

President Reuven Rivlin riep op tot tolerantie; al het andere leidt tot de ondergang. De maatschappij moet iedereen veroordelen die dergelijke daden begaat ot steunt. De beide opperrabbijnen David Lau en Yitzchak Yosef benadrukten, dat de steekpartij tegen de wetten van de Torah ingaat en riep de rechterlijke macht op om streng te zijn tegen de aanvaller. Shlissel moeten worden behandeld 'zoals elke andere moordenaar.'

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.