Kritiek op Netanyahu's goedkeuring van bouwplannen

donderdag 30 juli 2015 |  NAI, Ryan Jones
Israëls regeringsleider Benjamin Netanyahu heeft de bouw van 300 nieuwe woningen in de Joodse nederzetting Beit El goedgekeurd. Bovendien gaf hij groen licht voor enkele honderden nieuwbouwwoningen in het oostelijke deel van Jeruzalem.

Twee in aanbouw zijnde wooncomplexen in Bet El zijn gesloopt. Foto: Flash 90.

Netanyahu maakte zijn beslissing bekend nadat slopers in opdracht van de regering woensdag twee wooncomplexen in Beit El hadden afgebroken. Het Hooggerechtshof had beslist dat zij illegaal op particulier Palestijns gebied waren gebouwd. De afbraak had geleid tot gewelddadige protesten van bewoners.

De 300 nieuwbouwwoningen in Beit El waren de bewoners reeds in 2012 beloofd. Zij hadden destijds als tegenzet vijf gebouwen ontruimd, die eveneens op Palestijns particulier terrein waren gebouwd. De bewoners hebben nu drie jaar op een bouwvergunning moeten wachten.

De nationaal-religieuze Minister van Onderwijs, Naftali Bennet, verwelkomde de beslissing van Netanyahu. Het was volgens hem het juiste antwoord op de gerechtelijke uitspraak: 'De taak van het Hooggerechtshof is oordelen te vellen. De taak van de regering is te bouwen.'

Hoewel Israël de wooncomplexen heeft gesloopt, die volgens het Hooggerechtshof illegaal zijn, gebruikten de VS en Europa de kans om te suggereren, dat de bouw van nieuwe Joodse woningen in gebieden, die de Palestijnen opeisen, twijfels oproept over Israëls inzet voor vrede.

'We zijn zeer bezorgd over de aankondiging van Israëlische regering vandaag over de voortgang van bijna 300 nieuwe woningen in de nederzetting Bet El op de Westbank, evenals over honderden nieuwe woningen in Oost-Jeruzalem,' zei de Amerikaanse buitenlandwoordvoerder Mark Toner.
'Uitbreiding van de nederzettingen bedreigt de tweestatenoplossing en wekt twijfels over de inzet van Israël voor een ​​onderhandelde oplossing van het conflict,' vervolgde de Amerikaanse functionaris.

De Amerikaanse veroordeling kwam, ondanks het feit dat er geen ondertekend vredesakkoorden zijn die Joodse bouw binnen de reeds afgebakende grenzen van de bestaande Joodse nederzettingen verbiedt, en Israël nooit heeft ingestemd met zelfs maar de mogelijkheid om Joodse wijken in Jeruzalem over te dragen.

De Europese Unie volgde snel op de Amerikaanse verklaring met een eigen veroordeling, die erop wees dat de bouw van Joodse huizen in betwiste gebieden (in plaats van aanhoudend Palestijnse geweld en opruiing), de voornaamste hindernis voor vrede is. 'De EU verwacht dat de Israëlische regering zijn inzet voor de tweestatenoplossing toont, niet alleen in woorden, maar ook door zijn daden,' stond in de Europese reactie.

Onnodig te zeggen dat de Palestijnse Autoriteit blij was met de internationale reactie op de brutaliteit van de Joden om huizen te bouwen in Samaria, het oude Bijbelse hartland van Israël.
'Deze maatregelen in de nederzettingen en oorlogsmisdaden zijn onderdeel van een plan van de Israëlische leiders om een ​​”Groot-Israël” op te leggen aan het historische Palestina en de tweestatenoplossing en de kans op vrede te vernietigen,' zei senior PLO functionaris Hanan Ashrawi, die hiermee probeerde de veroordelingen van de westerse landen te overtreffen en de geschiedenis te herschrijven. Zij riep de internationale gemeenschap op om onmiddellijk tussenbeide te komen en de bouwplannen te stoppen.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.