Aardbeving bij Dode Zee; vrees voor grotere beving

Thursday, July 30, 2015 |  NAI, Wikipedia (tekening)
Een aardbeving heeft donderdagochtend vroeg het Heilige Land doen trillen. De beving onder de Dode Zee was in het hele land tot in de stad Haifa in het noorden te voelen. Tot nu toe zijn er geen berichten over slachtoffers en schade.

In 1927 werd het land getroffen door een grote aardbeving met ernstige gevolgen. Foto: G. Eric en Matson Photograph Collection.

Het Geofysisch Instituut van Israël maakte bekend, dat deze beving een magnitude had van 4,4 op de schaal van Richter en plaats had rond 5.39 uur. Het epicentrum lag in het zuidelijke deel van de Dode Zee, een aantal kilometers in het Jordaanse deel van het meer. Veel bewoners meldden zich bij radiostations met berichten over het trillen van de aarde.

Vorige maand nog beefde de aarde in delen van Israël en Egypte. Volgens Amerikaanse wetenschappers had die beving een kracht van 5,2 op de schaal van Richter en lag het epicentrum in het Sinaï schiereiland. Zelfs in Kaïro, op 200 km afstand, raakten gebouwen aan het trillen.


Onder de regio bevinden zich de Arabische aardschol in het oosten (geel) en de Afrikaanse continentale plaat in het westen (lichtbruin). De Arabische schol beweegt naar het noordoosten en schuurt daarbij langs de Eurazische continentale plaat (groen), zodat zich steeds weer spanningen opbouwen in de aardkorst, die zich vervolgens ontladen als aardbevingen.

Nadat zich in de afgelopen maanden herhaaldelijk een lichte trilling voordeed in Israël, neemt bij de bevolking de bezorgdheid toe voor een grote aardbeving met ernstige gevolgen zoals in 1927. Die had een magnitude van 6,2. Bijna 500 mensen vonden toen de dood, en meer dan 700 raakten gewond.

Experts waarschuwen de regio voor een dreigende grote aardbeving in de komende jaren. De regering is begonnen met steun aan projecten die gebouwen aardbevingsbestendig maken.
Het Israëlische leger heeft goed opgeleid personeel en veldhospitalen, die bij de aardbevingen in Haïti en Nepal honderden levens hebben gered.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.