Jonathan Pollard komt vrij na 30 jaar gevangenschap in VS

Wednesday, July 29, 2015 |  NAI
De Israëlische spion Jonathan Pollard (61) zat sinds 1987 in een Amerikaanse gevangenis een levenslange straf uit. Nu komt hij vrij. Geruchten hierover (Israel Today berichtte hier al over) zijn nu van Amerikaanse zijde officieel bevestigd.

Een van de vele demonstraties voor de vrijlating van Jonathan Pollard. Foto: Flash 90.

Pollard verklaarde dat hij zich allereerst erop verheugde zijn vrouw Esther weer te zullen zien. Hij wordt volgens de bevoegde Amerikaanse instanties op 20 november ontslagen. Als Pollards nieuwe verzoek om voorwaardelijke vrijlating afgewezen was, zou hij nog eens 15 jaar moeten uitzitten.

Pollards advocaten maakten bekend dat zij dankbaar en blij zijn dat hun cliënt nu vrij komt. De beslissing is door de daarvoor verantwoordelijke commissie eenstemmig en onafhankelijk van enige andere regeringsinstantie genomen. De beslissing zou geen verband houden met de jongste ontwikkelingen in het Midden-Oosten.

Ook de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry benadrukte dat Pollards vrijlating niets te maken heeft met de omstreden nucleaire overeenkomst met Iran. 'We hebben in dit verband met niemand daarover gesproken,' verzekerde hij tegenover verslaggevers toen hij een hoorzitting over de nucleaire overeenkomst in het Huis van Afgevaardigden verliet.

Pollard is werknemer bij de Amerikaanse marine geweest. In 1985 werd hij gearresteerd en twee jaar later tot levenslang veroordeeld wegens het doorgeven van geheime informatie aan de Staat Israël. Hij had de Israëlische geheime dienst Mossad duizenden hoogst actuele documenten toegespeeld. Zijn eerste hoorzitting over voorwaardelijke vrijlating afgelopen jaar was afgewezen; Pollard moest in de gevangenis in Butner (North-Carolina) blijven. Het nieuwe onderzoek zou nu hebben opgeleverd dat hij zeer waarschijnlijk na zijn vrijlating geen verdere strafbare feiten zal plegen. Bovendien zou hij zich tijdens zijn gevangenschap voorbeeldig hebben gedragen, zo heette het in Washington.

Onduidelijk is of Pollard na zijn vrijlating naar Israël mag reizen. Israëlische media citeren vandaag Amerikaanse ambtenaren. Die verklaarden dat Pollard de eerstvolgende vijf jaar de VS niet mag verlaten.

De ongewoon lange tijdsduur van de gevangenschap heeft de verhouding tussen de VS en Israël belast. Pollard is sinds 1996 Israëlisch staatsburger. Talloze vooraanstaande Israëlische, maar ook Amerikaanse politici hadden zich ingezet voor het vrijlaten van de ernstig zieke man. In Israël geldt Pollard als nationale held.Oplossing van een puzzel

'Gelegenheid voor de president om een einde te maken aan onrecht, genade te tonen en de relatie met Israël te herstellen'.

Met eenentwintig letters.

Geef Jonathan Pollard gratie.

Oei, waarom dacht ik daar zelf niet aan?

Het ligt zo voor de hand!

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.