Weer rellen in Bet El na sloopopdracht Hooggerechtshof

woensdag 29 juli 2015 |  NAI
Het Israëlische Hooggerechtshof heeft vandaag (woensdag) geoordeeld dat twee omstreden woongebouwen in de Joodse nederzetting Bet El binnen 24 uur moeten worden gesloopt. Woedende pioniers leverden voor de tweede achtereenvolgende nacht straatgevechten met de Israëlische politie, die werd bekogeld met stenen en stoelen en daarom waterkanonnen inzette tegen de relschoppers.

De nationaal-religieuze minister van Onderwijs Naftali Bennett (Het Joodse Huis) bezocht dinsdag de pioniers in Bet El. Hij veroordeelde het gewelddadige optreden van de politie op maandag (zoals Israel Today berichtte). Hij had de regering gevraagd om het Hooggerechtshof mee te delen dat de sloop van de huizen wordt geweigerd. Boze pioniers riepen Bennett op om de regering te verlaten. Dan zou Netanyahu nieuwe coalitiepartners moeten zoeken, of er komen nieuwe verkiezingen.

Protesten van de pioniers hebben ertoe geleid, dat de regering-Netanyahu moet vrezen voor zijn meerderheid in de Knesset. De minister-president had de kolonisten dinsdag beloofd om de bouw van woonhuizen later te legaliseren.
Minister van Justitie Ayelet Shaked (Het Joodse Huis) maakte bekend, dat de gebouwen na de sloop zo snel mogelijk zullen worden herbouwd.

Bij de rechtse partijen klonk harde kritiek op het besluit van het hooggerechtshof. Het Knessetlid Moti Yogev (Het Joodse Huis) eiste dat bulldozers niet de huizen van de pioniers, maar het Hooggerechtshof zouden platwalsen. In Bet El staan al zware machines klaar om de twee gebouwen met de grond gelijk te maken. Verscheidene jeugdige pioniers werden gearresteerd. Ze hadden de politie toegeroepen, dat ze voor het land Israël strijden, en 'Joden gooien geen Joden eruit!'

Minister van Defensie Moshe Ya'alon (Likoed) verzekerde dat hij aan de kant van de pioniers in Judea en Samaria staat. Maar dat mag er niet toe leiden, dat de wet wordt overtreden en rechterlijke beslissingen worden genegeerd.

Terwijl Palestijnse mensenrechtenorganisaties benadrukten dat de omstreden gebouwen illegaal op bezet land staan, verzekerden de pioniers dat zij alle noodzakelijke vergunningen hadden verkregen.

Ondertussen dreigt een nieuw conflict: 200 Joodse pioniers hebben de nederzetting Sa-Nur, tussen Jenin en Nablus, bezet. Deze was tien jaar geleden illegaal verklaard en gelijktijdig met de Gazastrook ontruimd. De autoriteiten hebben de activisten een ultimatum gesteld om het terrein te verlaten.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.