7000 Ethiopische Joden mogen naar Israël komen

Tuesday, July 28, 2015 |  NAI
Minister Silvan Shalom van Binnenlandse Zaken heeft aangekondigd dat hij alle Ethiopische Joden naar Israël wil halen die in het Oost-Afrikaanse land op uitreis wachten. Het zou gaan om 7000 mensen, waaronder familieleden van 500 Ethiopiërs die momenteel in het Israëlische leger dienen.

Demonstratie van Ethiopische Joden. Foto: Tomer Neuberg (Flash 90).

Enkelen van hen was tot nog toe een inreisvergunning geweigerd. De minister van Binnenlandse Zaken wil dit nu met zijn initiatief veranderen. Allereerst moeten de familieleden van de uit Ethiopië afkomstige soldaten een inreisvergunning krijgen, onderstreepte Shalom. 'Ik geloof dat wanneer we een voet tussen de deur hebben, het uitreisproces ook door zal gaan.'

In Israël wonen meer dan 135.000 Joden van Ethiopische afkomst, die vooral in twee immigratiegolven naar het land kwamen. In 2013 had Israël de immigratie van de 'Falasha's' officieel afgesloten verklaard. Eerder waren er grote acties gehouden om deze Joden naar het Heilige Land terug te brengen: 'Mozes' in 1984, 'Jozua' in 1985, 'Salomo' tot 1992 en de 'Operatie Duivenvleugel' in 2010.

Enkele ultraorthodoxe rabbijnen hebben bezwaren tegen de Afrikaanse immigranten, van wie velen officieel christen waren, maar verder de Joodse riten volgden. De integratie van de Afrikaanse Joden verloopt moeizaam: Velen van hen hebben nauwelijks op school gezeten, zijn nu werkeloos en wonen in armenwijken of in illegale nederzettingen.
Een grote groep van hen had tegen discriminatie gedemonstreerd en van de regering geëist dat de luchtbrug naar Ethiopië in stand gehouden zou worden en ook hun verwanten naar Israël gehaald zouden worden. Minister Shalom van Binnenlandse Zaken wil nu aan deze eis voldoen.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.