Israëlische Eenheid? Alleen in tijden van crisis

Tuesday, July 28, 2015 |  Israel Today staf
De resultaten van een nieuw onderzoek dat de Israëlische nieuwssite Ynet deze week publiceerde, suggereren dat de Israëli's alleen verenigd zijn in tijden van crisis, zoals oorlogen of andere rampen, en dat de norm voor de Joodse Staat verdeeldheid en intern conflict is. Dit geldt met name bij de kloof tussen seculiere en religieuze Joden.

Het onderzoek werd uitgevoerd ter gelegenheid van Tisha Be'Av, de plechtige vastendag die zondag werd gehouden om te treuren over de verwoesting van de Eerste en de Tweede Tempel in Jeruzalem, wat worden beschouwd als een straf van God voor de verdeeldheid binnen Israël.
Hoewel de resultaten een vrij somber beeld schilderden, geven ze ook reden voor optimisme.

Deelnemers aan het onderzoek werd gevraagd hoeveel aandacht ze besteden aan de verschillende soorten verdeeldheid tussen Israëlisch Joden. De meesten – 45 à 46 procent – vonden de religieuze en economische scheiding van groot belang, terwijl 44 procent de etnische kloof tussen Ashkenazische (westerse) en Mizrachische (oostelijke) Joden van weinig belang vond.

Een diepere analyse liet zien, dat de religieuze verdeeldheid tussen seculiere en ultraorthodoxe Israëli's voor seculiere en traditionele Joden veel belangrijker is dan voor de ultraorthodoxe gemeenschap.

Wel 80 procent van alle maatschappelijke groepen erkende dat Israël als volk alleen in tijden van crisis verenigd is, en 41,5 procent verwacht dat de situatie erger zal worden.

Een van de belangrijkste factoren is hierbij het gebrek aan bereidheid bij de diverse groepen om te integreren. Hoewel er in dit kleine land veel dagelijks contact is, bleek uit de enquête bij voorbeeld dat zowel seculiere als ultraorthodoxe Israëlische Joden overwegend onwillig zijn om met iemand van de 'andere' kant te trouwen. Als het over zaken doen of bij elkaar in de buurt wonen gaat, zijn beide groepen wat toleranter.

Dan een positieve noot. Zeer veel – 43 procent – van de Bijbelgetrouwe religieuze Israëli's (dat ligt ergens tussen seculier en ultraorthodox) verwachten dat de situatie zal verbeteren. Voorts denken de meeste respondenten uit alle sectoren dat ondanks de verschillen de Joden in Israël hierin eensgezind zijn, en dat hun gemeenschappelijke erfgoed een gemeenschappelijke basis geeft voor eenheid, zelfs al is het maar tijdelijk.

Op de vraag hoe dit probleem op te lossen, vroeg 40 procent om beter onderwijs over dit onderwerp, en 23 procent riep op tot meer dialoog.

Ilan Gal-Dor, directeur van het 'Gesher' onderzoeksinstituut dat de enquête uitvoerde, concludeerde optimistisch: 'De resultaten wijzen op de bereidheid tot dialoog tussen de verschillende sectoren. Er ligt echter nog veel werk voor ons. Wij [Israëli's] hechten groot belang aan dialoog en onderling begrip als een natie, ten dienste van een betere gemeenschappelijke toekomst - vooral [gezien de lessen] van Tisha Be'Av'.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.