Regeringscrisis dreigt om sloop illegale woningen

Tuesday, July 28, 2015 |  NAI, Ryan Jones
In de Joodse nederzetting Bet El ontstonden in de nacht van maandag op dinsdag gewelddadige confrontaties tussen Joodse pioniers en de Israëlische politie. Aanleiding was de uitspraak van het Hooggerechtshof dat 24 illegaal gebouwde wooneenheden in de nieuwe wijk Dreinoff moeten worden gesloopt. Voorafgaand aan de sloop waren de agenten naar de nederzetting gegaan.

Joodse pioniers en de oproerpolitie botsen in de stad Bet El, ten noorden van Jeruzalem. Foto: Nati Shohat (Flash90).

Ongeveer 200 jonge pioniers stelden zich tegenover de politie op. Bij de daarop volgende botsingen gebruikte de politie traangas tegen de boze pioniers en werden 50 demonstranten gearresteerd. De autoriteiten verklaarden het gebied tot gesloten militair gebied en verhinderden zo dat de jongeren het bouwterrein konden bezetten.


Met de bouw in Bet El ('Huis van God') werd in 2010 begonnen. De plaats Bet El, waarnaar de naam van de nederzetting verwijst, wordt op 71 plaatsen in het Oude Testament genoemd als de plaats waar Jacob droomde van de ladder naar de hemel. De plaats ligt ten noorden van Jeruzalem en Ramallah in het stamgebied van Benjamin, op de Westbank.

Palestijnse mensenrechtenorganisaties hadden tegen de 'illegale bouw op Palestijns land' geklaagd en gelijk gekregen. Voor de sloop had de rechter een termijn tot 30 juli gesteld.

Regeringscrisis dreigt
De geplande sloop van de gebouwen leidde prompt tot een regeringscrisis. De pionier-vriendelijke partijen bekritiseerden premier Benjamin Netanyahu en minister van Defensie Moshe Ya'alon scherp: waarom hebben ze de politie toestemming gegeven voor de ontruiming, als ze zeggen tegen de sloop van deze wijk te zijn? Netanyahu probeerde om de emoties te kalmeren en verklaarde dat de regering tegen de sloop van de omstreden gebouwen is en de bouw later zal legaliseren. Hij zei dat hij werkte aan de versterking van de Joodse gemeenschappen in Judea en Samaria, maar dat moet gebeuren in overeenstemming met de wet en de goedkeuring van de rechtbanken.

De nationaal-religieuze minister van Onderwijs Naftali Bennett (Het Joodse Huis) had zich in de ochtend aan de zijde van de kolonisten gesteld: 'Tien jaar na de terugtrekking uit de Gazastrook is wellicht vergeten dat het nationale kamp even sterk is als voorheen,' zei Bennett: 'De minister van Defensie heeft zich op glad ijs begeven. In plaats van rust in de zaak te brengen, heeft hij de spanningen alleen maar vergroot.'

Minister van Landbouw Uri Ariel van de rechtse Tkuma factie van Het Joodse Huis dreigde zelfs met zijn ontslag uit de coalitie, wat Netanyahu de meerderheid in het parlement zou kosten.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.