Nieuwe hoop voor ex-spion Jonathan Pollard

maandag 27 juli 2015 |  NAI
De in de VS tot levenslange gevangenisstraf veroordeelde Israëlische spion Jonathan Pollard zou nog dit jaar kunnen worden vrijgelaten. Dat melden verschillende Israëlische media.

Demonstratie in Jeruzalem voor de vrijlating van Jonathan Pollard - in april 2013. Foto: Flash 90.

Pollard werd in 1985 gearresteerd en twee jaar later veroordeeld wegens spionage voor de Israëlische geheime dienst. De inmiddels 60-jarige man is ernstig ziek. Reeds jarenlang zetten prominente Israëlische politici en burgerrechtengroepen zich in voor zijn vrijlating.

Pollard was inlichtingenofficier bij de Amerikaanse marine en had geheime documenten naar Israël doorgespeeld. Daardoor werd de identiteit van meer dan honderd CIA-agenten bekend. In het Oostblok zouden ten gevolge van Pollards activiteiten enkele Amerikaanse geheime agenten zijn geëxecuteerd. De ongebruikelijk lange hechtenis van Pollard belast de betrekkingen tussen de VS en Israël.

Nu melden enkele media dat de VS Pollard willen vrijlaten, om de kwade Israëlische regering te kalmeren na de nucleaire overeenkomst met Iran. Zoals verwacht, werd dit in Washington fel ontkend.

Volgens de laatste berichten zou Pollard in november uit de gevangenis vrijkomen. Officiële berichten bevestigen dat Pollards mondelinge hoorzitting reeds drie weken geleden heeft plaatsgevonden. 'De Amerikaanse of Israëlische regering zijn hier niet bij betrokken, het gaat slechts om een gebruikelijk rechtsproces.'

Nachman Shai, Knessetlid voor de Zionistische Unie en voorzitter van de lobbygroep die zich voor Pollards vrijlating inzet, verklaarde: 'De tijd is daar om Pollard vrij te laten. Hij heeft zijn vrijheid rechtmatig verdiend. Dertig jaar gevangenis is aanzienlijk meer dat welke Amerikaan dan ook voor een dergelijk strafbaar feit heeft gekregen. Pollard komt vrij, en wel nu.'

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.