Israël blijft zich tegen akkoord met Iran verzetten

Monday, July 27, 2015 |  Israel Today staf
Israël heeft dit weekeinde de regering-Obama een duidelijke boodschap gestuurd: het land laat zich niet intimideren om de in zijn ogen naïeve en gevaarlijke, door de VS bemiddelde, overeenkomst tussen Iran en de Westerse mogendheden, te accepteren.

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu sprak eerder deze maand de media toe, na de ondertekening van de nucleaire overeenkomst met Iran.

Een niet bij name genoemde Israëlische topfunctionaris hekelde zaterdag in de New York Times de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry. Deze had vorige week in een toespraak tot de Raad voor Buitenlandse Betrekkingen in New York gezegd, dat indien het Congres de nucleaire overeenkomst met Iran vernietigt, 'onze vrienden in Israël meer geïsoleerd kunnen raken en meer de schuld krijgen'.

Eerder had Kerry voor de Amerikaanse nieuwszender NBC gezegd, dat elke Israëlische militaire actie tegen het Iraanse nucleaire programma in de nasleep van de door de VS bemiddelde overeenkomst een 'enorme vergissing' zou zijn.

In een reactie op Kerry zei de Israëlische functionaris, dat Jeruzalem 'de bedreigingen gericht tegen Israël in de afgelopen dagen verwerpt. (.. ) De betreurenswaardige poging om Israël te intimideren zal ons niet beletten onze bezorgdheid te uiten over deze overeenkomst, die een directe bedreiging vormt voor de veiligheid van Israël.'

Jeruzalem benadrukt, dat de nucleaire overeenkomst op bijna alle punten tekortschiet, en weinig meer is dan een diplomatieke stunt door een regering-Obama die wanhopig zoekt naar een succes bij zijn buitenlandse betrekkingen.

Een belangrijke zorg voor Israël is dat de overeenkomst niet vereist, dat Iran de nucleaire technologie, faciliteiten en materiaal dat het al heeft ontwikkeld, ontmantelt en afvoert. De overeenkomst laat ook toe dat de Islamitische Republiek zinvolle inspecties kan verhinderen zonder ernstige consequenties.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.