Grootste bosbrand sinds jaren is onder controle

Sunday, July 26, 2015 |  NAI
Brandweerlieden uit geheel Israël hebben zaterdag met behulp van blusvliegtuigen een zware bosbrand geblust bij Beth Shemes, in de omgeving van Jeruzalem. Volgens de autoriteiten was het vuur sinds vrijdagavond onder controle.

Bij het bestrijden van de bosbrand werden blusvliegtuigen ingeschakeld. Foto: Flash 90.

Door het vuur is een oppervlakte van ongeveer 150 hectare verbrand. Meer dan 150 brandweerlieden hebben zich ingezet om de dorpen Tarum, Kfar Uria en Ta'oz te redden, wat hen uiteindelijk is gelukt. Het bestrijden van de brand was erg moeilijk, omdat de sterke wind het vuur weer aanwakkerde.

Oorzaak van de bosbrand was waarschijnlijk onzorgvuldigheid bij de verbranding van afval in Ta'oz. Tientallen huizen moesten worden geëvacueerd omdat het gevaar bestond dat zij door het vuur zouden worden verrast. Autoweg 44, die parallel aan de snelweg van Tel Aviv naar Jeruzalem loopt, moest worden gesloten vanwege de zware rook.

Volgens de autoriteiten was dit de ergste bosbrand sinds december 2010. Er heersten toen extreem hoge temperaturen en na een periode van droogte werden door een brand op het Carmelgebergte 44 mensen gedood en 70 huizen vernield. Meer dan 3000 brandweerlieden en soldaten hadden het vuur bestreden. Deze brand was voor Israël de impuls om eigen blusvliegtuigen aan te schaffen, die nu waardevolle bijstand boden bij het bestrijden van deze brand.

Vanwege de aanhoudende hoge temperaturen is het gevaar voor bosbranden in Israël niet geweken. Momenteel bestrijden tientallen brandweerlieden en twee blusvliegtuigen een nieuwe brand in de buurt van Nazareth.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.