‘Palestijnen boycotten Israël niet’

Friday, July 24, 2015 |  Aviel Schneider
Bassem Eid (57), een Palestijnse mensenrechtenactivist, zei in een recent interview met de Israëlische krant Yediot Achronot: ‘Als de Palestijnen Israël niet eens boycotten, dan hoeft de wereld het ook niet voor de Palestijnen te doen.’ Eid is een van de weinige Palestijnen die zich openlijk uitlaten over de BDS- beweging (Boycotts, Divestments and Sanctions) tegen Israël. Hij beklemtoont dat Israël geen apartheidsstaat is.

Drie maanden geleden kwam Bassem Eid terug uit Zuid-Afrika, waar hij op diverse congressen duidelijk maakte dat een boycot tegen Israël in de eerste plaats de Palestijnse bevolking hard treft. Israel Today vroeg Bassem Eid om meer uitleg.

‘In tegenstelling tot de Palestijnse Autonome Gebieden, heb je in Israël mensenrechtenbewegingen’, zegt Eid, die medeoprichter is van de Israëlische mensenrechtenorganisatie BeTselem. Hij werkte zeven jaar voor deze organisatie, maar richtte daarna de Palestinian Human Rights Monitoring Group op, die zich vooral richt op de situatie van Palestijnen in de Palestijnse gebieden. Europese regeringen stelden aanvankelijk middelen ter beschikking, maar vijf jaar geleden trokken ze de hulp weer in toen bleek dat de Palestijnse regeringen in Ramallah en Gaza niet blij waren met de nieuwe beweging.

Eid: ‘De Europeanen willen slechts de Palestijnse Autoriteit behagen. Zij gaan ervanuit dat niet de Palestijnen, maar de Israëli’s de vrede tegenwerken. Dat is de reden waarom Palestijnse mensenrechtenorganisaties die kritiek hebben op de Palestijnse overheid door de Europeanen niet worden gesteund.’

Bassem Eid krijgt uitnodigingen uit de hele wereld om zijn standpunt uit te leggen. Hij probeert zijn publiek ervan te overtuigen dat een internationale boycot tegen Israël allereerst de Palestijnen financieel benadeelt.

Eid: ‘Sinds de Israëlische firma SodaStream van Ma'ale Adumim naar Be'er Sheva is verhuisd, heb ik heel wat Palestijnen gesproken die als gevolg daarvan ontslagen werden. Ze verdienden bij SodaStream een maandsalaris van 1100 euro, en nu verdienen ze nog maar 250 euro, als ze al werk vinden in de Palestijnse gebieden. Velen kunnen nu hun financiële verplichtingen niet nakomen en zijn daardoor veel geld en tijd kwijt aan processen tegen schuldeisers. De initiatiefnemers van BDS maakt het niets uit of deze Palestijnen lijden.’

Dit artikel verscheen in zijn geheel in het juli/augustusnummer van het Israel Today Magazine. Klik hier voor een abonnement.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.