Sgt Ohad – gewond in Gaza – moet alles weer leren

Thursday, July 23, 2015 |  Israel Today staf
De operatie Sterke Rots – de Gaza-oorlog van zomer 2014 – heeft het leven van veel mensen veranderd. Bij sergeant Ohad Ben Yishai stond zijn leven op de kop toen hij zwaar gewond raakte. Langzaam gaat hij vooruit, en veel dingen moet hij opnieuw leren.

Ohad diende in de Egoz elite-eenheid van de Golani Brigade. Hij en de kameraden van zijn eenheid waren betrokken bij een meedogenloze strijd in het stadsdeel Shuja'iyya van Gaza, die later bekend werd als de bloedigste strijd met Hamas tijdens de operatie Sterke Rots. Dertien soldaten verloren hun leven tijdens het gevecht en velen raakten gewond. Ohad werd ernstig gewond aan zijn hoofd door een granaatscherf en was de zwaarst gewonde soldaat tijdens de operatie. Bij zijn aankomst in het ziekenhuis was zijn toestand zo ernstig, dat de artsen niet verwachtten dat hij de nacht door zou komen.

Na een voortdurende strijd om Ohad te stabiliseren, wat enkele weken duurde, beloonde Ohad hun inspanningen toen hij weer bij bewustzijn kwam.

Ohads herstelproces is nog lang niet voorbij, maar hij toonde grote vooruitgang. In het begin was hij niet in staat om te praten of zijn hoofd op te tillen, en wandelen of zijn handen gebruiken kon hij helemaal nog niet. Bovendien was zijn geheugen ernstig aangetast.

Ohads reis naar herstel lijkt op hoe een baby leert lopen en praten, het is alsof hij opnieuw was geboren. Zijn logopedist en fysiotherapeut zijn slechts een paar van de mensen die hem bijstonden, hielpen en aanmoedigen tijdens dit lange en moeilijke proces. Maar hij zou niet zover zijn gekomen zonder de liefde en steun van zijn ouders.

Het is bekend dat je om tot een elite-eenheid te worden toegelaten, meer nodig hebt dan een goede fysieke conditie. Ook essentiële persoonlijke eigenschappen – een taai en en ambitieus karakter – zijn hiervoor vereist. Ongetwijfeld heeft Ohad dit persoonlijke karakter en is hij gemaakt van het juiste materiaal. Hij is een vechter en is niet van plan zich over te geven aan zijn conditie, maar is bereid om te vechten voor zijn leven! Stapje voor stapje boekt hij vooruitgang; hij begon weer te praten en begint ook te lopen.

We hebben veel verhalen gehoord over soldaten die in het genezingsproces zitten, nadat ze gewond raakten tijdens de operatie Sterke Rots. Ze hebben allemaal iets gemeen, en dat is de wil om te leven en alles te doen wat in hun macht ligt om hun doel te bereiken. Deze jonge mannen zijn voorbeelden voor ons. Als je hoog mikt en je geloof sterk is, kunt je alles bereiken wat je wilt!

Dit was een blog van 'Steun Israëlische Soldaten' uit onze rubriek 'Steun Israël'. We waarderen elke donatie. Om het land Israël en zijn bewoners te helpen, zie Support Israel (Engelstalig) of Israel Helfen (Duitstalig).

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.