Ontcijferde oeroude boekrol toont aan: Bijbel onveranderd

Wednesday, July 22, 2015 |  NAI, Israel today staf
Israëlische wetenschappers hebben op een sterk verkoolde boekrol Bijbelse teksten ontcijferd. Het document is ongeveer 1500 jaar oud en bevat het begin van het boek Leviticus. De broze en vol roet zittende resten waren reeds in 1970 gevonden. Maar pas nu lukte het met de modernste techniek, de schrifttekens zichtbaar te maken.

Een stukje van de oude boekrol. Foto: Flash 90

De boekrollen zijn de oudste sinds de ontdekking van de beroemde 2000 jaar oude boekrollen van Qumran aan de Dode Zee, verklaarden Israëlische archeologen. De vondsten bij Qumran bevestigden in 1947 de echtheid van de overgeleverde Bijbelteksten.

Om de lettertekens van de verkoolde boekrollen te reconstrueren, werd een nieuw tomografieprocédé van een Israëlisch bedrijf gebruikt, dat ontwikkeld is voor het onderzoeken van patiënten in ziekenhuizen. De verkoolde rol kan namelijk niet meer uitgerold worden. Met een speciale beeldbewerking door specialisten van een Amerikaanse universiteit werd het geheim van de boekrol nu aan het licht gebracht.

'Dit is echt een grote ontdekking,' benadrukte Pnina Shor van de archeologische dienst Israel Antiquities Authority, toen zij op een persconferentie de vijf centimeter lange stukjes van de boekrol presenteerde. Deze werden in Ein Gedi gevonden, circa 40 kilometer ten zuiden van de spelonken van Qumran. Vermoedelijk komen ze uit een synagoge die daar rond het jaar 600 stond en verwoest werd.

Tot nog toe konden acht verzen uit het Bijbelboek Leviticus worden ontcijferd. Die blijken geheel overeen te komen met de moderne edities van de Hebreeuwse Bijbel. 'Dit toont aan, dat de beschuldigingen van de kant van andere religies, dat de Bijbelse tekst beschadigd is, niet waar zijn. We hebben nu nog meer bewijzen dat die geen letter is veranderd in 1500 jaar.'
Nu willen de onderzoekers nagaan wat er verder nog in de boekrol staat.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.