'We hebben genoeg van die dubbele standaard'

Wednesday, July 22, 2015 |  Tsvi Sadan
Pro-Israël activisten klagen op de sociale media voortdurend over de morele standaarden, die alleen van Israël worden gevraagd. Een tweet uit de duizenden maakt dit duidelijk:

Israëlische politici en woordvoerders zijn de eersten die het argument van de 'dubbele standaard' gebruiken om Israël te verdedigen. Premier Netanyahu zinspeelt herhaaldelijk op de dubbele moraal van de VN en Europa tegenover Israël. Na het commentaar van VN secretaris-generaal Ban Ki-moon over het lijden van kinderen in Gaza, antwoordde Netanyahu boos: 'Het lijkt wel of er geen grens is aan de hypocrisie.'

Zo zijn ook de meeste vrienden van Israël het eens met de mening van de vroegere minister van Defensie Ehud Barak, dat de IDF 'het meest morele leger ter wereld' is.

En toch, al is het allemaal waar, helpt Israëls nadruk op morele superioriteit niet om de beschuldigingen tegen het land te verlichten. Het vergroot alleen de vijandigheid tegen een land dat blijkbaar niet kan voldoen aan zijn eigen morele standaarden.

Israël herkent het gevaar van deze vicieuze cirkel niet en legt zelf de morele lat hoger, telkens wanneer een onderzoekscommissie (voorspelbaar) het land van oorlogsmisdaden beschuldigt.
Bij deze vergeefse pogingen om zijn critici tevreden te stellen waarschuwt Israël zijn vijanden nu vooraf en gebruikt liever verzoeningsgezinde militaire tactieken dan daadkrachtige, waardoor de levens van zijn soldaten onnodig in gevaar worden gebracht en militaire operaties voortijdig eindigen – dit alles in een vergeefse poging om internationale goedkeuring te krijgen.
Het is tijd om te erkennen, dat het morele argument niet alleen zijn beloop heeft gehad, maar in feite failliet is.

Om de internationale verontwaardiging te kalmeren doet Israël bijna niets om de duizenden, die Israëli's hebben gedood, voor de rechter te brengen. Het negeert evenzo het voortdurende onconventionele terrorisme zoals het in brand steken van velden en bossen, diefstal, beroving en vandalisme.
En tegelijk beijvert Israël zich om het sporadische, niet-dodelijke, kinderachtige Joodse vandalisme te veroordelen, en dit een onvergeeflijke vorm van 'Joods terrorisme' te noemen.

Daarom is het niet verwonderlijk, dat toen aan de Deense ambassadeur in Israël, Jesper Vahr, om commentaar op de Europese 'dubbele standaard' tegenover Israël werd gevraagd, hij zei dat 'Israël moet benadrukken dat we discrimineren, dat we dubbele standaarden hanteren'. Het lijkt erop dat Vahr de Israëlische aanspraak op morele superioriteit serieus neem en - zoals zoveel anderen – die gebruikt om de Joodse Staat aan te klagen.

Hoewel niemand zou beweren dat het handhaven van morele codes onbelangrijk is, wordt het hoge morele niveau van Israël gebruikt als excuus voor meer veroordelingen en meer geweld. Het is een demoraliserende strategie die conflicten verlengt in plaats van die te beëindigen. Het morele argument is een effectief instrument geworden in de handen van de pro-Palestijnse menigte om Israël te verslaan.

Het is tijd om te stoppen met pogingen om uit te leggen wat eigenlijk het 'Palestijnse lijden' is, dat zij zichzelf doelbewust opleggen, en in plaats daarvan Israël aan te moedigen om te stoppen met zijn onbereikbare hoge moraal en te handelen op een manier die meer past in een tijd wanneer 'alles is toegestaan in de liefde en de oorlog'.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.