Iraans nucleair akkoord kan economie Israël schaden

Wednesday, July 22, 2015 |  Yossi Aloni
De Iraanse nucleaire overeenkomst vormt niet alleen een militaire dreiging, maar kan ook een ernstig economisch probleem zijn dat buitenlandse investeringen in Israël kan schaden, toerisme ontmoedigen en veel jonge Israëli's ertoe kan brengen om het land te verlaten.

Dit was de sombere beoordeling, die de minister van Binnenlandse Zaken Silvan Shalom deze week uitsprak in een briefing voor buitenlandse journalisten.

Shalom vervolgde: 'Stel je voor wat er zal gebeuren als Israël wordt geconfronteerd met een echte nucleaire bedreiging. Zou iemand van jullie ermee instemmen om in Israël te leven onder een dergelijke bedreiging? We willen niet zijn zoals Japan en Zuid-Korea, die beide zeiden dat Noord-Korea nooit een atoombom zou krijgen en nu met angst leven voor wat er zal gebeuren. Dit kan ertoe leiden dat Israëli's het land verlaten en het toerisme wordt geschaad, want niemand zal willen wonen in een land dat bedreigd wordt in zijn bestaan.'

Shalom, die tevens fungeert als vice-premier, merkte op dat terwijl de meeste andere landen zich richten op de kwaliteit van het leven, Israël zich erop moet richten om in leven te blijven.

Geschat wordt, dat de door de VS bemiddelde overeenkomst met Iran, die een einde maakt aan de sancties, dit land over tien jaar de beschikking geeft over 500 tot 750 miljard dollar extra. 'De internationale gemeenschap denkt meer aan de korte termijn dan aan de lange termijn, en vindt het heden belangrijker dan de toekomst', benadrukte Shalom.

Toen hem werd gevraagd waarom Israël niet met de VS onderhandelt over de uitbreiding van de militaire hulp als onderdeel van de overeenkomst, antwoordde Shalom: 'Iedereen stelt vragen over de hoogte van de Amerikaanse militaire hulp die Israël zal ontvangen na het akkoord met Iran. Mijn vraag is: wanneer de overeenkomst zo goed is en de belangen van Israël beschermt, waarom zouden we dan zelfs maar moeten praten over een toename van de militaire hulp?

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Laatste uitgave

Ontvang uw - gratis - dagelijkse nieuws update

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.