Rabbijnen steunen herstel Kerk van de Broodvermenigvuldiging

Tuesday, July 21, 2015 |  Aviel Schneider
Rabbijnen steunen de restauratie van de in brand gestoken Kerk van de Broodvermenigvuldiging aan het Meer van Gennesaret. Enkele weken geleden hebben onbekenden de kerk op de plaats van het Bijbelse wonder van de broden en vissen in brand gestoken, waardoor aanzienlijke schade is aangericht. De Israëlische politie verdenkt extremistische religieuze Joden van de brandstichting in Tabgha.

Verschillende rabbijnen uit de nationaal-religieuze nederzettingenbeweging hebben samen met de Israëlische religieuze Knessetvoorzitter Yuli Edelstein besloten giften in te zamelen voor de restauratie van de kerk. In de Israëlische media wordt daarover slechts terughoudend bericht. 'De brandstichting heeft Israël veel schade berokkend. In een tijd waarin wij in de wereld gedeligitimeerd worden, moeten wij voorzichtig zijn en anders handelen,' verklaarde rabbijn Alon Goshen Gottstein.

Rabbijn Naftali Rotenberg herinnerde aan de woorden van Israëls eerste opperrabbijn Yitzchak Herzog voor de Algemene Vergadering van de VN, enkele dagen voor de oprichting van de Staat. Rabbijn Herzog had destijds al begrepen dat Israëls bestaan samenhangt met zijn openbare status in de wereld, en dat vrijheid van godsdienst voor alle mensen in de Joodse Staat moet gelden. Aan deze beloftes moet men zich houden. 'Het schenden van de Naam van de Almachtige moet weer worden goedgemaakt met het heiligen van de Naam van de Almachtige,' onderstreepte rabbijn Shlomo Riskin uit Efrat, toen hij zich bij het initiatief aansloot.

Volgens de Joodse traditie en de Halachah (de Joodse wetten) is het niet eenvoudig om vreemde religieuze gebouwen met giften te ondersteunen, daar dit als afgodendienst geldt. Uit Ma'ale Adumiem doet een van de oudste rabbijnen, Nahum Rabinovitz, ook mee. Hij ziet een probleem in de bewering dat het christendom afgodendienst is. Dat heeft er de afgelopen jaren toe geleid dat verschillende kerken in het land in brand zijn gestoken.

Rabbijn Yehuda Herzl Hankin, die ook tot de groep rabbijnen behoort, ziet er geen probleem in dat Joden giften aan de Katholieke Kerk geven. Per slot van rekening gaat het hier om een symbolische gift op basis van vriendschap en tot wederzijdse steun. De Katholieke kerk heeft voldoende geld voor de restauratie en heeft deze giften inderdaad niet nodig. Bovendien is het eigenlijke gebedshuis niet vernield, en daarom hadden de rabbijnen er op grond van de halachitische wetten geen probleem mee de restauratie financieel te steunen.

Deze rabbijnen zetten zich in voor de christenen aan het Meer van Genesaret, hoewel ze daarvoor binnen de religieuze bevolking op kritiek stuiten, omdat er vaak van wordt uitgegaan dat in iedere christen een zendeling schuilgaat en dat het christendom afgodendienst is. Maar de rabbijnen staan volledig achter hun initiatief en gebruiken daar ook de sociale media voor. Zij zien het als hun plicht de godsdienstvrijheid in de Joodse Staat te behoeden.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.