Arabische journalisten: 'Palestijnen genieten Israëls veiligheid'

dinsdag 21 juli 2015 |  Aviel Schneider
De Iraanse journalist en auteur Amir Taheri heeft onlangs in de Amerikaanse krant New York Post uitvoerig uitgelegd, waarom de Arabische wereld het Palestijnse conflict met Israël verwaarloost. De reden is: Geen enkele Arabier voelt zich veilig in zijn eigen land, behalve de Palestijnen, die zich volledig veilig voelen omdat Israël hen zal beschermen tegen ISIS.

Het Palestijnse pretpark 'Sky Land' in Ramallah.
Foto: Flash 90.

Zijn artikel werd geplaatst met als kop 'Forget the Palestinians: Arab states have too much else to worry about' (Men heeft de Palestijnen vergeten. Arabische staten hebben te veel andere zorgen).
De Libanese commentator en journalist Eyad Abu Shakra beschreef het Palestijnse probleem als 'Palestinitis'. Een woordenspel, waarmee Abu Shakra het Palestijnse probleem gelijkstelde met sinusitis en lichte griep. 'De Arabieren begrijpen dat andere zaken in het leven belangrijker zijn dan het conflict met de Palestijnen.'

In de Arabische pers wordt er de laatst tijd vaak over geschreven, dat het Palestijnse probleem in de schaduw van de jongste ontwikkelingen in het Midden-Oosten uit de media verdwijnt. De Amerikaanse president Obama concentreert zich nu op de nucleaire overeenkomst met Iran, en Tony Blair, de vertegenwoordiger van het Midden-Oosten kwartet, is in stilte teruggetreden, en zelfs het Franse vredesinitiatief is volgens Taheri verdwenen.

In zijn artikel citeert Taheri de Jordaanse ondernemer Abu Fares, die hij ontmoette tijdens het Suikerfeest Id-al-Fitr (de afsluiting van de vastenmaand Ramadan) in Londen. 'Vandaag voelt geen Arabische burger zich veilig in zijn land,' zei Abu Fares. 'Ironisch vormen de Palestijnen op de Westbank de enige uitzondering, omdat ze weten dat Israël hen zal beschermen als ISIS aanvalt. Zelfs in Gaza geloven de meeste mensen heimelijk dat Israël hun ultieme verdediger is tegen de strijders van ISIS, die proberen aan te vallen vanuit de Sinaï'.
Een islamitische zakenman uit Dubai zei volgens Taheri: 'Vandaag zien Arabieren dat hun eigen huizen in brand staan. In een dergelijke situatie denkt niemand aan het huis van een ander.'

Verder beschrijft Amir Taheri, hoe de Palestijnen in het Palestijnse vluchtelingenkamp Yarmoek (Syrië) werden afgeslacht door zowel het leger van Assad als de jihadisten van ISIS. Het lijden van christenen, Yezidi's en Druzen, minderheden onder islamistische groepen in Syrië en Irak, is niet te vergelijken met wat de minderheden in Israël ervaren.

In Jordanië maakten ISIS-jihadisten plannen voor een aanval op de Arabische stad Zarka, nabij de Syrische grens, waar vooral Palestijnen wonen. Mocht dit gebeuren, meent Taheri, dan naderen de jihadisten de Westbank. In dat geval, menen de Jordaniërs, zal Israël zich ermee bemoeien en de jihadisten stoppen.

Om dit ter plaatse bevestigd te krijgen, behoef je alleen met Palestijnen in Jericho, Bethlehem en Arabische dorpen te spreken. Ondanks hun kritiek op Israël en op hun leefomstandigheden voelen zij zich veiliger dan hun Palestijnse broeders in de Arabische buurlanden.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.